Nötköttsproducenten Johan Svantesson är den lantbrukare i Värmland som får mest EU-bidrag. Foto: SVT

Han får mest jordbruksstöd i Värmland

Uppdaterad
Publicerad

Under 2018 tog drygt 2700 värmländska gårdar emot över 393 miljoner kronor i stödpengar i form av EU:s jordbruksstöd. Utan de pengarna skulle inte lantbruket se ut som det gör i dag. Det menar Värmlands störste mottagare av jordbruksstöd.

Johan Svantesson är ekologisk nötköttsproducent och driver en gård i Säffle med runt 1 000 nötkreatur. För att klara stordriften tar han runt 1 400 hektar mark i anspråk. Men han skulle inte klara sig utan ekonomiskt stöd. Under 2018 fick han strax över fyra miljoner kronor i jordbruksstöd från EU som samfinansierar stödet med den svenska staten. Det är mest i hela Värmland.

– Det är en viktig del i min produktion. Men jag vill inte se det som ett stöd utan som en ersättning för de miljötjänster jag levererar i form av bete på naturbetesmarker, våtmarker och marker som behöver hållas öppna för den biologiska mångfaldens skull, säger Johan Svantesson.

EU-valet 2019

40 procent av EU:s budget

EU:s jordbruksstöd utgör runt 40 procent av EU:s totala budget om 1 450 miljarder kronor. Av dem går närmare en miljard kronor till Sverige. De värmländska gårdarna fick i fjol drygt 393 miljoner kronor. För många bönder är stödet avgörande och Johan Svantesson ser dessutom en tämligen dyster framtid för det svenska lantbruket framför sig om stödet skulle tas bort. Framför allt om man, som han, sätter värde på såväl djurskydd som miljö.

– Då får vi ett nordamerikanskt jordbruk där vi måste ta bort alla de regler vi har som rör livsmedelsproduktion, i synnerhet gällande djurhållning. Vi skulle behöva tillåta användning av tillväxthormoner och bekämpningsmedel som inte är tillåtna här. Dessutom skulle vissa delar av landet tömmas på jordbruk medan andra delar blir till stora produktionsområden. Det skulle bli en jättestor förändring, säger Johan Svantesson.

Förändringsarbete pågår

Men EUs jordbruksstöd kan komma att förändras. Just nu diskuteras ett förslag som innebär ett tak för hur mycket pengar en enskild mottagare kan kvittera ut. Genomförs det skulle det innebära att Johan Svantesson får runt 350 000 kronor mindre per år.

– Förändringar sker hela tiden men sker de bara över en viss tid så man hinner anpassa sig så går det. Jag jobbar ju hela tiden på att rationalisera produktionen. Men det är ju bra om inte förändringar sker över en natt. En fördel med EU är så att det inte går så fort, säger Johan Svantesson.

Person viktigare än parti

Johan Svantesson har tidigare varit politiskt aktiv inom Moderaterna. Men när det gäller det förestående EU-valet och jordbruksfrågorna så väger person tyngre än parti.

– Vi har ju så få ledamöter där nere så då blir det ju intressant vilken linje de driver och hur de tänker driva den. Så, ja, det lutar mer åt personhållet, säger Johan Svantesson.

De fick mest jordbruksstöd i Värmland 2018

1. Johan Svantesson, Säffle, 4 106 520 kronor

2. Hillringsbergs lantbruk AB, Glava, 3 766 863 kronor

3. Göte Ingmar Jakobsson, Långserud, 3 211 535 kronor

4. Trossnäs egendom AB, Edsvalla, 3 036 781 kronor

5. Södra Älgånäs gård AB, Väse, 2 998 402 kronor

6. Gällserud gård AB, Molkom, 2 790 167 kronor

7. Sörby gård i kil AB, Kil, 2 789 465 kronor

8. Nira lant AB, Östra Ämtervik, 2 771 027 kronor

9. Västanås gård AB, Kristinehamn, 2 694 968 kronor

10. Jan Sven Olov Helin, Karlstad, 2 572 107 kronor

Totalt får 2753 gårdar stöd i Värmland.

Källa Jordbruksverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-valet 2019

Mer i ämnet