Christer Olsson (M), andre vice ordförande i socialnämnden i Filipstad, vill se ett kontantlöst försörjningsstöd i Filipstad. Foto: SVT/TT

Filipstadsmoderat vill stoppa socialbidrag i kontanter

Uppdaterad
Publicerad

I Filipstad har kostnaderna för försörjningsstöd ökat kraftigt.

Nu föreslår Christer Olsson (M), andre vice ordförande i socialnämnden i en motion att försörjningsstödet (socialbidraget) till största delen ska betalas ut kontantlöst på ett kort som bara kan användas för inköp av livsnödvändiga varor.

– Jag vill att vi ser på möjligheten om det kan bli ett pilotprojekt här i Filipstad med kontantlöst försörjningsstöd, säger han till SVT Nyheter Värmland.

Enligt Christer Olsson är det ett system från Australien som varit framgångsrikt som han tycker att de ska testa i kommunen.

Begränsat betalkort

Idén är att 80 procent av försörjningsstödet ska finnas på ett betalkort som bara kan användas för inköp av livsmedel, kläder etc. 20 procent av stödet betalas ut som kontant stöd.

– Jag vill att vi utreder om det här går att införa med den lagstiftning som finns. För man har sett att missbruket har minskat och jag menar att det skulle ge goda samhällsekonomiska vinster, säger han.

Det blir slutligen kommunfullmäktige som tar ställningen till motionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.