Här är Karlstads nya gymnasieskola

Publicerad

Under onsdagen visades det första huset av nya Sundsta-Älvkullegymnasiet i Karlstad upp. I morgon startar höstterminen och det blir eleverna på samhälls- och humanistprogrammen samt särskolan som blir de första att få nya lokaler.

Hela skolan förväntas bli klar till höstterminen 2021, men redan nu får alltså en del av eleverna nya lokaler. Och trots att det ska bli en av Sveriges största gymnasieskolor med plats för 2000 elever finns inga korridorer.

– Här har vi olika storlekar på klassrummen och även andra lärmiljöer som inte är traditionella klassrum. Därtill ny teknik som är väldigt spännande, säger Susanne Brissman, en av rektorerna på Sundsta-Älvkullegymnasiet.

Budget på 456 miljoner kronor

Den nya skolan byggs i etapper. Hittills har både tidsplanen och budgeten på 456 miljoner kronor hållits. Inför nästa läsår ska ytterligare ett hus vara klart och om två år ska hela Sundsta-Älvkullegymnasiet vara klar för invigning. 

– Det är ganska mycket logistik, men alla har hittills varit väldigt tålmodiga under byggnationen, säger Sofia Magnusson (S), 1:e vice ordförande i gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden. 

Nytt och gammalt binds ihop

Totalt ska tre nya huskroppar byggas med tre till fyra våningar som sedan ska bindas samma med de kvarvarande delarna av den gamla skolan, bland annat aulan och musikdelen. De låga delarna av den gamla skolan har rivits för att ge plats för de nya husen. Totalt omfattar nya SÄG omkring 26800 kvadratmeter, varav nybygget är cirka 21300 kvadratmeter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer