Annika Ström från P4 Värmland tilldelades journalistpriset tillsammans med kollegan Hedvig Nilsson. Foto: SVT

Värmländska journalistpriserna – här är vinnarna

Uppdaterad
Publicerad

Värmlands journalistförenings journalistpris tilldelades Annika Ström och Hedvig Nilsson på P4 Värmland för sin granskning av den tänkta moskéverksamheten på Rud i Karlstad.

I slutet av januari presenterade föreningen de nominerade till journalistpriserna. En jury bestående av fyra journalister utsedda av redaktionerna i länet nominerade tre kandidater i kategorierna klassisk journalistik, kreativ journalistik och sportjournalistik.

Och på lördagskvällen var det dags att dela ut priserna i Karlstad på föreningens 101-årsfest. SVT Nyheter Värmlands reportrar Emma Schmidt och Bengt Hedin var nominerade i kategorin klassisk journalistik för sin reportageserie om fusket med taxikort men det räckte inte hela vägen.

NWT stora vinnare

Årets journalistpris för sin granskning av den tänkta moskéverksamheten på Rud i Karlstad gick till Annika Ström och Hedvig Nilsson på P4 Värmland.

Nya Wermlands-Tidningen mottog priset för kreativ journalistik för din gestalning av ”den norske skräcken” Lars Haugen.

Och årets sportpris gick till kollegan Kenneth Olsson för hans berättelse om Valsarnas guldår.

Motiveringarna:

2017 års journalistpris : Annika Ström och Hedvig Nilsson, P4 Värmland

”Det är inte lätt att göra samhällsjournalistik. Många gånger hettar det till ordentligt och 2017 var sannerligen ett år då det fanns ett antal heta ämnen att göra journalistik kring. Att då göra det som är jobbigt och det som kanske tar emot utan att backa kräver en viss typ av journalist. Värmland har flera sådana och det bevisades under fjolåret då de här två genom en väl genomförd granskning och kartläggning lyckades sprida nytt ljus över en ordentligt omtvistad händelse. 

För sin granskning av den tänkta moskéverksamheten på Rud i Karlstad tilldelas Annika Ström och Hedvig Nilsson på P4 Värmland VJF:s journalistpris för 2017.”

2017 års pris för kreativ journalistik: Fredrik Karlsson, NWT

”Hur gör man något man gjort 10 000 gånger tidigare på ett nytt sätt? Hur vrider man om det man redan kan så väl för att göra det lite, lite bättre? Var ställer man en ny ishockeyspelare i Karlstad – samtidigt som man knyter an till dennes något speciella nattrutiner? Inte många skulle tänka på att släpa ut honom till Stadsträdgården och framställa honom som en skräckfilmsmördare – men många skulle kanske behöva tänka om. 

För vad som skulle kunna beskrivas som “en äkta målvaktstavla” tilldelas Fredrik Karlsson på Nya Wermlands-Tidningen VJF:s pris för kreativ journalistik för 2017.”

2017 års sportpris: Kenneth Olsson, NWT

”Allt blir inte alltid som man har tänkt sig, framför allt inte i sportens värld. Även om framtiden må se ljus ut kan man snabbt finna sig i ett nu som skiljer sig markant åt den dåtid man just upplevt. I över 2 200 ord, eller om du hellre vill; 12 450 tecken, beskrivs här precis ett sådant skifte.

Med avstamp i den grusbelagda oval som i mitten av 1990-talet var central inte bara i Värmland utan i hela speedway-Sverige beskriver Nya Wermlands-Tidningens Kenneth Olsson en svunnen tid i värmländsk speedway och för det tilldelas han VJF:s sportjournalistpris för 2017, ett pris instiftat som Sportjournalistklubbens sista önskan”.

Källa: Värmlands journalistförening

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.