Foto: TT Bild

Nu stundar MC-tider

Publicerad

Lagom till påsk kanske många passar på att ta sig en sväng med motorcykeln. Vi har siffror på var det är motorcykeltätast i länet.

Hagfors. Det är kommunen som är motorcykeltätast i Värmland. Där finns 52 motorcyklar per 1000 invånare vilket är tionde tätast i Sverige. Siffror som inte på något vis förvånar Per-Arne Jonsson som är medlem i klubben Sundbäckens MC i Hagfors.

Läs mer: MC-veteranens råd inför hojsäsongen

– Så har det varit sedan 70-talet. Det beror nog mycket på klubben som byggdes upp i början av 70-talet. Vi började vi med utställningar i Stadshuset som genererade en del intresse bland folk och vi har haft utställningar i parken. Sedan drog det igång med MC-träffen Sundbäckens Bike &Beach Party som drog en hel del folk under 21 års tid.

Större motorintresse i glesbygden

Statistik från Trafikanalys som Nyhetsbyrån Siren har bearbetat visar att Bollebygd är landets motorcykeltätaste kommun med 57 motorcyklar per tusen invånare. Allra lägst är det i Sundbyberg, där det går drygt 13 motorcyklar per tusen invånare. I början av året fanns det totalt cirka 298.000 motorcyklar i trafik i Sverige. För Värmlands del är det alltså motorcykeltätast i Hagfors och sett till antalet invånare åks det minst motorcykel bland Karlstadborna.

– Traditionellt har det nog alltid funnits större motorintresse i glesbygden, säger Petra Holmlund, informatör på Riksorganisationen Sveriges Motorcyklister, till Nyhetsbyrån Siren.

Så här ser det ut i din kommun

Visa

Kommun/Motorcykel per 1.000 invånare

Hagfors 52,0

Forshaga 49,6

Storfors 48,4

Kil 45,3

Grums 44,8

Munkfors 43,3

Filipstad 41,8

Årjäng 41,1

Kristinehamn 40,7

Arvika 40,1

Sunne 38,3

Eda 37,8

Torsby 37,3

Hammarö 37,1

Säffle 36,4

Karlstad 30,7

Källa: SCB/Trafikanalys

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer