Foto: SVT

I Munkfors går lägst andel barn i kulturskolan

Uppdaterad
Publicerad

Lägst andel barn, i åldrarna 7-15 år, som går i musik- eller kulturskola finns i Munkfors och Båstad, där åtta procent av barnen deltar.

I Ragunda är andelen barn 77 procent, vilket är högst i landet. Siffror från Kommun- och landstingsdatabasen visar på stora olikheter ute i landet, enligt en undersökning som nyhetsbyrån Siren gjort.

– Det som är bekymmersamt är att i en viss kommun kan det finnas en fantastisk verksamhet, som dessutom är billig. I andra kommuner är det dyrt och få elever nås. Utbudet varierar stort och även utbildningsnivån på pedagoger, säger Torgny Sandgren, generalsekreterare på Kulturskolerådet till Siren.

Räknat olika

Enligt Sandgren finns det inte reglerat vad som ska räknas som kulturskoleverksamhet, vilket påverkar kommunstatistiken.

– De som ligger betydligt högre än snittet har oftast räknat annorlunda. Kommuner som jobbar mycket i samarbete med grundskolan, kanske räknar det som kulturskoleverksamhet. En del räknar alla elever som provat på, medan andra att eleven ska ha gått ett visst antal gånger i verksamheten, säger Torgny Sandgren till Siren.

I nyhetsbyråns undersökning saknas redovisad andel barn i musik- och kulturskolan för Grums, Filipstad och Storfors.

Andel barn i musik-eller kulturskola per kommun

Sunne 43 procent

Torsby 38 procent

Kil  38 procent

Hagfors  36 procent

Forshaga  24 procent

Arvika  24 procent

Karlstad  23 procent

Hammarö  23 procent

Säffle  21 procent

Eda  20 procent

Kristinehamn  18 procent

Årjäng  13 procent

Munkfors  8 procent

Det saknas uppgifter från Storfors, Filipstad och Grums.

Källa: Kolada/Kulturskolerådet/SCB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.