Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Knacka, backa, vänta, lämna, kolla ID-kort... ja det är många moment i en smittsäker överlämning av ett covidprov. Följ med hem till Bengt Friberg som deltar i den nationella undersökningen. Foto: SVT

Här hämtar Försvarsmakten Bengts covidprov

Uppdaterad
Publicerad

Den här veckan har Försvarsmaktens hemvärnsbataljoner åkt kors och tvärs för att hämta covidprover till Folkhälsomyndighetens nationella undersökning av smittspridningen. Vi följde med på provhämtning hos Bengt Friberg, som frivilligt deltar i undersökningen.

– Det är väl bara kul att kunna vara med, och så får jag svar på om jag har det eller ej, säger han.

I Värmland och Örebro län är det 177 personer som deltar. De har blivit slumpmässigt utvalda och förutom själva testet får de också svara på frågor om hur de mår – om de har symptom eller inte. Det ska ge Folkhälsomyndigheten en ögonblicksbild av smittspridningen i landet.

Deltagarna har själva fått ange vilken tid de är hemma och kan lämna provet till Försvarsmaktens upphämtare. Det har alltså blivit en hel del bilkörning för hemvärnet den här veckan.

– Vi gjorde 86 mil på måndagen, säger Sven Ekman från Värmlandsbataljonen.

För att inte själva bli smittade är det strikta förhållningsregler som gäller vid varje upphämtning. Se hur det går till i videoklippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet