Här känner sig Karlstadsborna otrygga

Uppdaterad
Publicerad

Karlstads kommun tar just nu hjälp av sina invånare för att kartlägga vilka platser som upplevs som otrygga. Hittills har mer än 4500 har svarat och busstationen är en av platserna som pekas ut.

– Det vi kan se redan nu är att man inte markerat nästan något i villaområden och bostadsområden utan mestadels i centralorten, säger Charlotte Gustafsson, avdelningschef offentlig utemiljö på Karlstads kommun.

Markerar på karta

På kommunens hemsida finns en karta där invånarna uppmanas att markera platser de upplever som otrygga och även förklara varför. Sidan är öppen till den 2 december.

I början av veckan hade 4500 svar noterats vilket är över förväntan.

– Vi är jätteglada för det, ju större underlag vi får desto bättre blir det ju, säger Charlotte Gustafsson.

Mörker och klotter

Gubbholmen, Viken och området kring busstationen är några platser som Karlstadsborna upplever som otrygga. Generellt är gångtunnlar, nerklottrade kvarter och mörka platser sådant som väcker otrygghet, enligt Charlotte Gustafsson. När resultatet är klart är tanken att man ska åtgärda det man kan. Ett av de vanligaste önskemålen är bättre belysning.

– Vi kommer titta på om vi behöver ta bort buskage, städa oftare och komplettera med belysning.

”Karlstad tryggare än Arvika”

Karlstadsbon Filip Johansson 19 år tycker att Karlstad är en trygg stad över lag jämfört med andra städer.

– Jag vet att vissa tycker Kronoparken och Våxnäs är lite otrygga, men för mig är det inga problem.

– Jag som bor i Arvika tycker att Karlstad känns mycket säkrare på kvällarna, säger Josef Larsson Asplund.

Hur kommer det sig?

-  I Arvika är det mycket gäng och ganska mycket narkotika, jag tycker inte att man märker av det lika mycket här i Karlstad.

Ger Karlstad 8 av 10

Som vanlig medborgare ger Charlotte Gustafsson Karlstad en 8 på en 10-gradig trygghetsskala, men det finns platser som även hon undviker kvällstid.

– Bort mot busstation är väl ett ställe som jag kanske inte går ensam när det är mörkt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.