På den nya så kallade bilmiljövägen på Hammarö ska bilarna inte hålla till höger utan köra mitt i vägen. Foto: SVT

Här kör bilarna mitt i vägen

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det okej att köra mitt i vägen på Hammarö – åtminstone på den nya bymiljövägen från Jakobsbergsbron bort mot Vidöåsen.

Där får bilarna låna utrymme på cykelbanan för att kunna mötas.

Det är en och annan trafikant som lyft på ögonbrynen när den nya så kallade bymiljövägen nu öppnat på Hammarö. Känslan att köra mitt i vägen är onekligen annorlunda, särskilt när man möter en annan bil.

– En bymiljöväg är en ombyggd vanlig bilväg, där man har prioriterat cyklisterna. De får cykelfält på båda sidor vägen, och bilarna ska köra i mitten, säger Lars Åke Tärnbro, projektledare på Hammarö kommun.

Men vad händer när man möter en annan bil?

– Då får bilarna låna plats på cykelvägen för att kunna passera varandra. Det är bara att sakta in och lägga sig bakom cyklister som passerar samtidigt.

Ovanlig vägtyp

Från början planerade kommunen nya gång- och cykelbanor vid sidan av den gamla vägen, men eftersom sträckan ligger i ett skyddat så kallat Natura 2000-område, visade det sig vara svårt att få tillstånd till nya asfalteringar.

Då föddes idén om en bymiljöväg – en ny vägtyp som än så länge är mycket ovanlig.

– Det här var det snabbaste och enklaste sättet att få den här vägen omprioriterad för cykel så fort som möjligt, eftersom det är ett cykelstråk mellan Karlstad och Hammarö som är jätteviktigt!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.