Hör VA-ingenjören Linda Robertsson berätta om vad som pågår här. Foto: SVT/Therese Fjellman

Här pågår avloppsrenovering utan att gatan grävs upp

Uppdaterad
Publicerad

Det pyser, ryker och luktar runt om i Karlstad i början av den här veckan. Det är en speciell metod för att reparera dagvatten- och avloppsledningar som används och som syns och hörs i flera bostadsområden i kommunen.

– Det är en metod som innebär att vi inte behöver gräva upp marken när vi gör reparationer, säger Linda Robertson, som är va-ingenjör i Karlstad.

Med vattentryck och tryckluft repareras ledningarna genom att en mjuk hartsimpregnerad plaststrumpa förs in i den trasiga ledningen, så kallad relineing. Det finns cirka 140 mil ledningsnätet i kommunen och delar av nätet är i stort behov av att åtgärdas.

– Förnyelsebehovet av ledningsnätet i kommunen är stort och vi skulle nog behöva öka takten, säger Kristna Hedfors vid kommunens teknik- och fastighetsavdelning.

I videoklippet berättar Linda Robertson om metoden att reparera ledningar och om vilka störningar det kan ge i Karlstad måndag, tisdag och onsdag när arbetet pågår.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.