Foto: SVT

Här säkras elledningarna mot strömavbrott

Uppdaterad
Publicerad

Antalet strömavbrott har minskat kraftigt i Värmland de senaste åren.
Orsaken är en storsatsning på att vädersäkra elnätet genom att helt enkelt gräva ner ledningarna.

Höststormar, blötsnö eller varför inte ett rejält sommaroväder. För inte länge sedan var det liktydigt med varning för strömavbrott på den värmländska landsbygden. Så är det inte längre.

Strömavbrotten i Ellevios del av det värmländska elnätet har minskat från 2 579 år 2005 till 1 497 stycken förra året. Under samma tid har 400 mil elledningar grävts ner.

– Stormarna Gudrun och Per blev ett uppvaknande för hela elnätsbranschen. Sen dess har vi grävt ner nät, säger Jonatan Björck, pressansvarig på Ellevio.

Satsar en miljard

Och nu ökas takten ytterligare.

I det så kallade Värmlandspaketet ska ytterligare 100 mil elledningar grävas ner för att säkras för väder och vind under fyra år. Just nu pågår arbetet strax norr om Väse.

Elmontören Ronny Johansson är en av dem som bytt en stor del av sin arbetstid från att laga till att gräva ner ledningar.

– Förr fick man ut och laga när träden föll och snön la sig på ledningarna. Nu får man sitta hemma och titta på tv istället.

Totalt kostar den senaste satsningen i Värmland Ellevio en miljard under fyra år.

Enligt Jonatan Björck på Ellevio kommer det inte bara att leda till att strömavbrotten minskar ytterligare, utan även att de blir kortare.

– Nu säkrar vi oss mot alla strömavbrott som beror på stormar och blötsnö. Det kan ju bli avbrott på en kabel som ligger i backen också, men mycket mer sällan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer