Logen Sulaiman i klass 4 på Fredricelundsskolan i Karlstad fick stå som ett träd i stafettleken ”Klä granen”. Foto: SVT

Här sätts julkalendern i rörelse

Publicerad

Nu under december så är det många förväntansfulla barn som varje dag tar fram sin julkalender och öppnar en lucka. Och för eleverna på Fredricelundsskolan i Karlstad betyder december att de öppnar luckor i en rörelsekalender.

– Bakom varje lucka finns en ny rörelselek, förklarar fritidspedagogen Kim Eriksson.

Klä granen. Så heter stafettleken som får barnen att springa och balansera i takt med skolkompisarnas hejarop när SVT besöker Fredricelundsskolan i Karlstad.

-  Det är en människa istället för en gran som vi klär med olika föremål, förklarar My Olvenius i klass 4.

Hon och några andra elever leder och förklarar leken för resten av gänget som samlats ute på den snötäckta gräsplanen. Det springs med ärtpåsar, band och rockringar – snabbt, snabbt – fram och tillbaka.

Syftet med rörelsekalendern är att få barnen i rörelse på rasten. Varje dag öppnas en ny lucka i form av en ny utmaning.

– Vi minskar också bråk mellan barn när de har något att göra på rasten, säger fritidspedagogen Kim Eriksson.

Och eleverna vi frågar verkar gilla kalendern:

– Man får göra nya saker och inte samma varje dag, säger William Uyduran.

– Det är kul – jättekul, säger Logen Sulaiman.

Och nu kan en ju undra vilka fler aktiviteter skolbarnen kommer att få. Men det får vi inte veta. För vad vore väl en julkalender utan överraskningar?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.