Bergsskolan i unikt hundsamarbete

Uppdaterad
Publicerad

Bergsskolan i Filipstad har fått klartecken att starta nya ingenjörs- och teknikerutbildningar och de 100 studenter som börjar i höst kommer få en unik möjlighett. Att parallellt med sina studier även utbilda sig till hundförare på kvällar och helger.

Tanken med den nya utbildningen, som är ett samarbete mellan Bergsskolan och Hundcampus i Hällefors, är att utbilda ämneskunniga hundförare för så kallade specialsök efter tillexempel mineraler, gasläckor och miljögifter.

– Det ser ju helt fantastiskt ut och hundens nos den är ju fantastiskt så att kunna kombinera det, det vore ju helt fantastiskt, säger Maria Roosi, hundägare och eventuellt framtida student.

I klippet nedan hör du Lennart Wetterholm  som är föreståndare för Hundcampus Hällefors och en av Sveriges mest erfarna tränare av sökhundar. Han tror mycket på samarbetet med Bergsskolan i Filipstad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.