Maria Eriksson är volontär och har varit med sedan starten av härbärget i Kristinehamn för tio år sedan Foto: SVT

Härberget tvingas hålla stängt – brist på volontärer

Publicerad

Det har blivit tuffare att vara hemlös i Kristinehamn. Härberget ”Värme och vila” har nämligen brist på volontärer och tvingas därför stänga två dagar i veckan.

– Jag tycker det är synd, säger Steve Hagström som är hemlös.

”Värme och vila” ligger i Kristinehamn och har hållit öppet sju nätter i veckan för den som varit i behov av en sovplats. Men sedan i höstas har de inte lyckats få ihop tillräckligt mycket personal och därför tvingas de stänga två av veckans nätter.

– Hade vi haft volontärer hade vi haft öppet sju dagar direkt för det är hjärtskärande att ha stängt, säger Maria Eriksson som idag är volontär och har varit med sedan starten för tio år sedan.

– Man känner de killarna och tjejerna som är här. Vi vet ju vad de har på helgen när vi har stängt, då är det att vara ute och gå, fortsätter hon.

”Jag förstår personalen, de jobbar för ingenting”

Steve Hagström blev nyligen av med sin bostad och har sedan dess tillbringat de flesta av sina nätter på härbärget. Han tycker givetvis att det är tråkigt att det inte kan vara öppet hela veckan.

– Men jag förstår personalen, de jobbar för ingeting och ser till att vi har någonstans att ta vägen., säger han.

”Kanske de är rädda”

När härberget startade för tio år sedan var det allt annat än volontärbrist. Ett hundratal intresseanmälde sig då men nu är det färre än tio volontärer kvar. Maria Eriksson nämner ”nyhetens behag” som en tänkbar anledning till att intresset var större då.

– Jag tror folk många gånger kanske inte har tid. Sedan kanske de är rädda och inte riktigt vet vad det handlar om, säger hon.

Det är, förutom volontärer, två personer som är anställda inom verksamheten. I husetfinns totalt åtta bäddar, två av de är reserverade för kvinnor.

Vad gör du när det är stängt här?

– Driver runt. Letar eventuellt efter andra kompisar eller så bara går man runt, försöker hitta någonstans att sova över natten, avslutar Steve Hagström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.