Foto: SVT

HD-dom om HA-gård

Publicerad

I dag kom domen från Högsta domstolen som gäller den mycket långdragna striden mellan Karlstads kommun och HA-klubben Solstadens motorsport.

Högsta domstolen ger inte Karlstads kommun rätt att vräka Hells Angels-klubben Solstadens motorsport från deras lokaler i Härtsöga. Högsta domstolen fastställer hovrättens domslut från december 2014. Karlstads kommun ska också ersätta Solstadens motorsport för rättegångskostnaden i Högsta domstolen på 10.800 kronor.

I maj 2013 köpte Karlstad kommun gården utanför Härtsöga på exekutiv auktion. Syftet var att vräka MC-klubben som nyttjade gården som klubblokal.

Missade en mening

Men när Karlstad kommun lämnade över uppsägningen till Solstadens motorsport hade de missat att ta med en text om att hyresgästen har rätt att överklaga. En liten mening som har fått stora konsekvenser. Uppsägningen ogiltigförklarades både i tingsrätten och hovrätten på grund av att formuleringen saknades.

Frågan i målet, som avgjordes i Högsta domstolen på fredagen, gäller om en sådan underrättelse måste lämnas även när uppsägningen sker efter köp av fastighet på exekutiv auktion.

På fredagsmorgonen anger Högsta domstolen att Solstadens motorsport som hyresgäst till kommunen har ett besittningsskydd som gäller även vid uppsägning efter ett sådant köp. De skriver också att eftersom kommunen har missat att underrätta hyresgästen om att de har rätt att överklaga uppsägningen till hyresnämnden, är uppsägningen utan verkan. Därmed fastställer de hovrättens dom.

Två rättsliga tvister

Men Solstadens motorsport kan inte andas ut helt ännu eftersom det pågår ytterligare en rättslig tvist om vräkning. I januari 2014 stämde Karlstads kommun MC-klubben för att de inte hade försäkrat fastigheten i Härtsöga och fick rätt i tingsrätten. Solstadens motorsport dömdes också att betala kommunens rättegångskostnader och då detta inte gjordes begärde kommunen Solstadens motorsport i konkurs.

Solstadens motorsport har dock överklagat tingsrättens dom och innan ärendet har prövats i hovrätten får kommunen inte vräka MC-klubben.

Turerna kring Karlstads kommun och Solstadens motorsport.

Visa

14 maj 2013: Karlstad kommun köper klubblokalen i Härtsöga vid exekutiv auktion för 3,1 miljoner kronor.

11 juni 2013 : Kommunen säger upp sina hyresgäster HA-klubben Solstadens Motorsport.

2 januari 2014: Kommunen stämmer klubben för att de inte försäkrat fastigheten – vilket de menar krävs enligt hyresavtalet – och annars är skäl för uppsägning. Klubben menar att det är fastighetsägarens ansvar att försäkra fastigheten.

4 mars 2014: Dom i tingsrätten: Karlstads kommuns uppsägning av hyresavtalet var ogiltigt. Detta eftersom det i uppsägningen saknades en mening om att man kunde vända sig till Hyresnämnden för medling. Kommunen döms att betala rättegångskostnaderna för klubben på drygt 68 000 kronor.

21 mars 2014: Karlstads kommun överklagar tingsrättens dom.

December 2014: Hovrätten slår fast att uppsägningen är ogiltig.

September 2015: Högsta domstolen meddelar att de ska pröva fallet.

15 december 2015: En dom från Värmlands tingsrätt säger att klubben ska vräkas, eftersom gården inte varit försäkrad. Klubben ska också ersätta Karlstads kommun för dess rättegångskostnader med 320.670 kronor.

27 maj 2016: Karlstads kommun begär Solstadens motorsport i konkurs, eftersom föreningen inte betalt de 320.670 kronorna plus ränta.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Hells Angels klubblokal i Härtsöga

Mer i ämnet