Foto: TT

Hela Sverige vill bevara de små Kronofogdekontoren

Publicerad

Nu har Riksorganisationen Hela Sverige skickat en skrivelse till Kronofogdemyndigheten att ompröva sitt beslut att flytta kontoren i Arvika, Hudiksvall och Mora.

Den 16 oktober meddelade Kronofogden i ett pressmeddelande att kontoret i Arvika, Mora och Hudiksvall ska stängas samtidigt som de meddelade att de kommer att flytta ut ett 80-tal jobb från Stockholm. De orter som de nya jobben ska komma till del är Falun, Gävle, Kalmar, Karlstad, Sundsvall, Umeå, Uppsala, Visby och Östersund.

Under torsdagen, den 8e november, skickade Riksorganisationen Hela Sverige ska leva en skrivelse till Kronofogdemyndighetens myndighetschef Christina Gellerbrant Hagberg och bad myndigheten att ompröva beslutet om att stänga ner de tre kontoren.

Stick i stäv

De menar att beslutet går stick i stäv med intentionerna som den parlamentariska landsbygdskommittén – och därmed samtliga riksdagspartier – hade.

I sin proposition för landsbygden (2017/18:179) slår regeringen fast att ”lokalisering av statliga myndigheter till mindre orter på längre sikt kan bidra till en bredare och mer dynamisk arbetsmarknad” och kan leda till ökad inflyttning till mindre orter.

Ompröva beslutet

De menar också att beslutet visar på bristande respekt för dessa politiska viljeinriktningar och ber nu myndigheten att ompröva sitt beslut och ta hänsyn till den väl fungerande verksamhet som finns i Arvika, Mora och Hudiksvall. Samt hur flytten kommer att påverka orterna negativt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer