Hela västra Karlstad var strömlöst

Publicerad

Ett kabelfel blev början till ett stort strömavbrott i västra Karlstad på fredagseftermiddagen som drabbade 8000 abonnenter i över två timmar. Bergviks köpcenter och Polisen hörde till de som blev utan ström. Vid 16-tiden var felet åtgärdat och strömmen tillbaka.

Cirka 8000 abonnenter i västra Karlstad blev utan ström vid halvtvåtiden på eftermiddagen.

– I samband med felsökningen utlöstes ett större skydd i en mottagningsstation som gjorde hela västra Karlstad strömlöst, säger Lars Elfstrand, elnätschef vid Karlstads El & Stadsnät.

På Bergvik Köpcenter stannade all handel av men man behövde inte evakuera butikerna, berättar centrumchefen på Bergvik Olof Ljungberg.

Mörkt i polishuset

Också polishuset i Karlstad drabbades av strömavbrottet vilket gjorde att stora delar av verksamheten i polishuset stod stilla även om reservgeneratorer togs i bruk.

– Hela huset försörjs inte av nödgeneratorerna, säger Torbjörn Ahlstedt som är säkerhetshandläggare vid polisen i region Bergslagen.

Hur påverkar det arbetet?

– Alla kommer ju inte åt sina datorer eftersom vi fördelar kraften till centrala delar i verksamheten som ledningscentralen, stabsrummet och arresten.

”Hittat kabelfelet”

Så småningom kunde personal från Karlstads El & Stadsnät lokalisera kabelfelet och åtgärda det så att abonnenterna kunde få tillbaka strömmen vid 16-tiden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer