Foto: Ny chefdirigent

Hemmaplan för nye chefdirigenten

Uppdaterad
Publicerad

Förra veckan läckte namnet ut men idag presenterades han offentligt.  Wermland Operas nya chefdirigent är Arvikabon Johannes Gustavsson.

–Det känns spännande, jag ser fram emot det här, säger Johannes Gustavsson.

Han är från Arvika är utbildad violast och diplomerad dirigent vid Norska musikaliska akademien. Sedan utbildningen har han dirigerad orkestrar i Sverige, Norge och Finland och sedan 2010 är han Nordiska Kammarorkesterns konstnärliga rådgivare.

–Vi tror att Johannes kommer göra ett fantastiskt bra jobb. Orkestern har utvecklats väldigt mycket de senaste åren och under Henrik Schaefers ledning, nu är vi på gång och vi vill utvecklats ännu mer och vi ser att Johannes är den person som kan göra det jobbet för oss, säger Annika Bohlin, orkesterproducent på Wermland Opera.

Hur skulle du beskriva honom som dirigent?

–Han är väldigt noggrann, jag tror att han kommer gå ned mycket på detaljnivå för musikerna. Han är också bra på att se helheten och få ihop det stora. Jag tror det kommer bli riktigt bra, säger hon.

För värmlänningen Johannes Gustavsson är det nu är det dags att spela på hemmaplan.

–Jag är väldigt glad för att vara här, jag har inte reflekterat över att det finns en möjlighet att arbeta så nära hemma. Jag ser verkligen fram emot det, säger han.

Tillträdet för den nya chefdirigenten är första juli nästa år och han är en person som tar musiken personligt.

–Det är kanske lite våldsamt att säga att jag har en tjänande inställning, men jag försöker tänka ”vad är det i musiken som jag kan kämpa för, vad som är viktigt för mig i just det stycket vi spelar nu?” och försöka förmedla det. Då känns det alltid som man har en väldig tyngd för sig själv, man har ett ”varför”, säger Johannes Gustavsson.

Hans första framträdande på operan blir nästa höst med en konsert med bland annat Alma Mahler. Sin egna stil beskriver han som noggrann.

–Jag ser på det som en utmaning att hela tiden försöka lista ut vad det var kompositören tänkte. Att relatera till egna känslor eller egna erfarenheter, det är viktigt och jag hoppas att den noggrannheten är något som hörs och känns.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer