Hemtjänstpersonal hotades med kniv

Uppdaterad
Publicerad

Två anställda inom hemtjänsten i Säffle hotades med kniv av en brukare, som också kastade kniven mot de båda i personalen. Ingen skadades fysiskt vid händelsen, som inträffade i början av juli, och som nu har anmälts till Arbetsmiljöverket. Men de båda i personalen chockades och har erbjudits stödsamtal. Händelsen är också polisanmäld som olaga hot.

Brukaren har en hjälp av en ledsagare som bland annat följer med brukaren till affären. De åker då i ledagarens bil. Nu under sommaren har hemtjänsten tagit över besöken hos brukaren, när ordinarie ledsagare har semester. Men hemtjänsten får inte köra brukare i leasingbil och brukaren har inte färdtjänst, kan därför inte som han brukar följa med till affären.

Kände sig begränsad och instängd

– Enligt personalen var det detta som brukaren blev upprörd över, han kände sig begränsad och instängd. Brukaren hade även varit upprörd dagen innan, men inte uppträtt hotfullt, berättar Cathrine Jensen, enhetschef på hemtjänsten i Säffle kommun.

Enligt anmälan till arbetsmiljöverket har personalen inte tidigare varit rädda för brukaren, och det var en ren slump att det var två medarbetare som tillsammans besökte brukaren.

– De hade varit två på ett tidigare besök och fortsatte tillsammans till den här brukaren för att hjälpa honom att laga mat, berättar Cathrine Jensen.

Brukaren ville då, enligt anmälan, att de skulle sätta sig ner då han ville prata med dem. De uppfattade att han var upprörd, men den ena satte sig, medan den andra stod kvar. Då tog brukaren fram en kniv som låg gömd på rollatorn, höll upp den och sa ”jag ska sticka kniven i er”. Medarbetaren som stod upp rusade ut, den som satt, blev inklämd och skrek att hon inte kunde komma ut. Hennes kollega rusade in igen, knuffade bort bordet så att de båda kunde lämna bostaden. När de flydde ut genom dörren kastade brukaren kniven mot dem. Den hamnade mellan de båda medarbetarna, så ingen fysisk skada skedde, men båda är chockade.

Anmälan om olaga hot

– De har fått hjälp av företagshälsovården, men mår förstås inte så bra, säger Cathrine Jensen. Den ena medarbetaren har sjukskrivit sig och går sedan på annan ledighet. Den andra har föräldraledigt.

Båda medarbetare har gjort polisanmälan om olaga hot.

Brukaren har tills vidare avsagt sig besök, och måste enligt enhetschefen söka ledsagning på nytt om han vill ha hjälp framöver. Om det blir aktuellt har ansvarig på hemtjänsten beslutat att besöken ska ske tillsammans med väktare. Personalen har också erbjudits överfallslarm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.