Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Henrik Norström som bor i det brandhärjade flerfamiljshuset i Säffle hävdar att det inte hade behövt bli en dödsbrand eftersom han larmat om att en person var kvar Foto: SVT

Henrik larmade om person som var kvar i brinnande fastigheten

Publicerad

Lördagens storbrand i Säffle hade inte behövt bli en dödsbrand. Det menar en av de boende som uppger att han upprepade gånger uppmärksammade räddningstjänsten på att en person fanns kvar inne i det brinnande flerfamiljshuset.

Det var strax före halv tio på lördagskvällen som branden i flerfamiljshuset på Billerudsgatan i Säffle bröt ut. Räddningstjänsten koncentrerade initialt sin insats på att få ut alla boende innan släckningsarbetet påbörjades. Men alla var inte ute och en person omkom.

”Någon sprang upp”

– Utan att överdriva så sade jag minst tio gånger att någon som bor högst upp sprang upp när alla andra sprang ut, säger Henrik Norström som bor i det branddrabbade huset och var en av de som var först ut ur huset efter att det börjat brinna. .

Men Henrik Norström upplevde inte att han fick någon respons från den räddningspersonal han kontaktade.

Rökdykare letade

 Räddningstjänsten i Säffle uppger dock att Henrik Norströms uppgifter förmedlades via radio och att en rökdykare sökte genom den aktuella trappuppgången.

– Högst upp, där den förolyckade bodde, var dörren låst och rökdykaren bankade och ryckte kraftigt i dörren. Ingen öppnade. Det rapporteras ut att trapphus och dörrar är genomsökta, säger Kent Davidsson som är platschef på räddningstjänsten i Säffle.

”Visste inte”

Hade ni kunnat gå in brutalare och brutit upp den låsta dörren?

– I situationer där vi vet att det finns folk var, ja. Här visste vi ju inte.

Men bakom den låsta dörren fanns alltså en människa. Och Henrik Norström har nära till tårarna när han tänker på det.

– Det är svårt. Man undrar ju vad man skulle ha gjort annorlunda, säger han.

Också räddningstjänstens personal har tagit illa vid sig av dödsfallet även om platschefen inte anser att de har gjort något fel.

– Det känns ju för dem som gjorde insatsen. Det blir jobbigt när de trodde att alla var ute. Men insatsen är väldigt väl genomförd, säger Kent Davidsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer