Erik Andersson var elva år när han fick diabetes med farliga variationer i blodsockerhalten och sedan två år har han Hera som stöd Foto: SVT

Hera jobbar som diabeteshund

Uppdaterad
Publicerad

Det finns hundar för sällskap och hundar som arbetar. Femåriga schäfertiken Hera är diabeteshund. Hon är specialist på blodsocker, särskilt sjunkande blodsocker. Hon vaktar på husse och slår larm när det behövs.

– Hon blir en plåga, hon slickar mig i ansiktet, hon blir väldigt pipig, när hon larmar. Hon slår med tassen. Har man en hund, som gör så, så kollar man blocksockret, säger Erik Andersson i Vålberg, diabeteshunden Heras husse.

När västen med texten assistans sätts på, då börjar jobbet för Hera. För husse gäller det att lita på sin fyrbenta assistent. För hunden att kunna ta sig fram ostörd även om det kan finnas mycket som lockar: spännande lukter, andra hundar och folk som vill klappa.

– I Karlstad verkar folk vara bra informerade. De respekterar assistansvästen och går inte fram och klappar hunden, säger Erik Andersson.

Tränar i butiksmiljö

Vi går på ett möbelvaruhus med Hera, Värmlands enda diabeteshund. Folk ler mot oss, men låter hunden och Erik gå ostörda.

– Butiksmiljö är bra att träna i för Hera och mig. Vi måste ju träna hela tiden och en gång om året är det prov för att se om vi fortfarande fungerar ihop och att Hera gör jobbet som assistanshund ordentligt.

Femåriga schäfertiken Hera är diabeteshund Foto: SVT

Pålitlig partner

Erik var elva år när han fick diabetes med farliga variationer i blodsockerhalten. Sedan två år har han Hera som stöd.

– Hon har ju missat färre gånger än jag med min blodsockermätare, säger Erik.

Han förklarar att hon är bättre än honom på att märka av när blodsockret är farligt lågt.

– Det var ju först när jag fick Hera, som jag kände att jag hade ett vuxet liv. Innan var jag väldigt beroende av andra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.