Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här beskylls S för ”ren populism” i debatten om privat vård. Foto: SVT

Regionpolitikerna i het debatt om privat vård i Värmland

Uppdaterad
Publicerad

Ska mer eller mindre av sjukvården i Värmland drivas i privat regi? Valfrihet ställdes mot vinstkonton i skatteparadis när regionpolitikerna debatterade frågan och Socialdemokraternas regionrådskandidat beskylldes för ”ren populism” av motståndarlaget.

Se när debatten hettar till i klippet ovan.

Knappt en tredjedel av vårdcentralerna i Värmland drivs av privata företag. När SVT tvingade regionpolitikerna att välja om de vill ha mer eller mindre privat vård i länet blev de ideologiska skiljelinjerna tydliga: V och S till vänster; KD, L, M och C till höger.

Regionvalet 2022 Värmland

I mitten hamnade Miljöpartiet, Sverigedemokraterna och Sjukvårdspartiet i Värmland.

– Man ska se till vad som är bäst för värmlänningarna, säger Mikael Strandman (SD).

– Vi tror att det är viktigt att patienter kan välja och att personal kan välja, men det har inget självändamål för oss med privat vård, säger Marianne Utterdahl (SiV).

Privat psykiatri

Samtidigt är hon positiv till privata utförare inom psykiatrin, precis som sina samarbetspartners i styrande Värmlandsamverkan.

– Det viktigaste är att värmlänningarna får den vård de förtjänar i rätt tid och då kan vi inte ha långa köer. Då är det viktigare att man får hjälp och då spelar det ingen roll vilken utförare det är. Vi är öppna för att, speciellt i psykiatrin, öka det vårdvalet, men även för andra också, säger Kristdemokraternas toppkandidat Sara Kihlström.

Moderaten och nuvarande regionstyrelsens ordförande, Fredrik Larsson, tryckte på att konkurrensen som kommer av privata vårdalternativ driver på sjukvårdens utveckling.

– Vi skulle till exempel inte ha så mycket digital hälso- och sjukvård om inte privata entreprenörer hade gått in och investerat stora pengar i den typen av system.

Geografiska utmaningar

Vänstersidan kontrade med geografiska utmaningar.

– Vi såg hur det slår geografiskt när man avreglerade apoteksmarknaden. Apoteket i Koppom fick stänga men vi fick tre apotek på Bergvik, säger Daniel Schützer (S).

– Vi har ju också sett vårdcentralen i Filipstad som la ned över en natt, i princip, och lämnade över allt tillbaka till regionen. Det är ju alltid vi som får städa upp när de privata överger, säger Vänsterpartiets Elisabeth Björk.

Så styrs Region Värmland idag:

Sex partier styr Region Värmland under det gemensamma namnet Värmlandssamverkan: M, KD, C, L, MP, SiV.

De styr i minoritet med skiftande stöd för sin budget från V och SD. S är största oppositionspartiet.

Nuvarande mandatfördelning:

M: 12

C: 8

SiV: 6

KD: 5

L: 4

MP: 2

S: 28

SD: 10

V: 6

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regionvalet 2022 Värmland

Mer i ämnet