Historisk jakt på 24 vargar

Publicerad

För första gången kan det bli licensjakt på varg i den norska så kallade vargzonen som sträcker sig längs värmlandsgränsen och där vargar tidigare varit fredade. De så kallade rovviltnämndena står fast vid sitt beslut att 24 vargar får skjutas med start den första januari.

På de norska jägarnas organisation i Värmlands grannlän Hedmark är glädjen stor sen länsstyrelsernas rovdjursnämnder i området beslutat att inte fästa någon vikt vid de överklaganden som kommit in. Vargzonen är det enda område i Norge där man beslutat att vargar ska få finnas. Men nu finns alltså beslut på att tillåta licensjakt även där.

– Det kommer att bli en omstridd jakt med starka känslor, säger ordföranden i Norges jakt- och fiskeförening i Hedmark, Knut Arne Gjems till tidningen Glåmdalen.

Den norska vargstammen är betydligt mindre än den svenska. Beståndsmålet är satt till mellan fyra och sex familjegrupper, varav tre helnorska. Det motsvarar cirka 30 vargar, plus ytterligare tio till 30 djur i revir som delas med Sverige.

Läs mer: Inget tillfälligt stopp för vargjakten

För att skydda den omfattande norska fårnäringen, med fritt strövande djur, får varg dessutom bara finnas i ett område som sträcker sig runt Oslo och genom de värmländska grannlänen Östfold och Hedmark. Men nu har stammen där vuxit kraftigt.

– Beslutet om jakt i vargzonen är unikt, säger Jörn Georg Berg på Rovviltnämnden i Hedmark.

– Hittills har det aldrig varit tillåtet med licensjakt i det här området.

Protesterna mot jakten har varit omfattande . Enligt NRK har 57 000 personer hittills skrivit på protestlistor.  

– Det här är bortom allt förnuft. En otroligt skrämmande politik. Man kan undra var politikernas respekt för naturen har tagit vägen, säger generalsekreteraren i den norska Världsnaturfonden, Nina Jensen till NRK.  

300 till 400 jägare kommer att anmäla sig

Det är det norska Stortinget som har beslutat om beståndsmålet för vargstammen i landet. Beslutet om jakten i vargzonen kan inte överklagas ytterligare. Ärendet lämnas nu till Miljödepartementet för slutligt beslut. Jaktperioden är satt till den första januari till den 15:e februari nästa år.

Knut Arne Gjems i Hedmarks jägarförening räknar med att 300 till 400 jägare kommer att anmäla sig för att delta.

– Det är ett stort medieintresse både från Norge och utlandet, säger han till Glåmdalen.

– Både tysk, brittisk och fransk TV har anmält att de kommer. Därför är det viktigt att vi som jägare är väl förberedda och uppträder klokt. Jakten ska föregå på ett tryggt och djuretiskt korrekt sätt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer