Historiskt nybygge i Munkfors

Publicerad

Det har inte byggts nya hyreshus i Munkfors på över 20 år. Men nu ser det ut att vara dags.

Det är fantastiskt glädjande att en privat byggherre vill bygga i Munkfors. Vi har sett en ökande befolkningsutveckling i tre år nu, både med inflyttning från övriga Värmland och nyanlända flyktingar. Det har lett till att vi har fått en bostadsbrist, säger kommunalrådet Mattias Lindqvist (S).

Monteras på plats

Det nya hyreshuset som planeras ska innehålla 26 lägenheter, såväl ettor, tvåor och treor, och vara tre våningar högt. Tomten ligger mitt i centrala Munkfors. Lägenheterna prefabriceras i fabriken i Munkfors och monteras sedan på plats.

– Hyran blir strax under 5000 kronor för en tvåa och ungefär 6500 kronor för tre rum och kök, säger Magnus Rhodin, etableringsansvarig på Husindustrier AB.

Nya tider

Senast det byggdes hyreshus i Munkfors var i början av 90-talet. 2000-talet inleddes med massiva rivningar där 200 lägenheter försvann i kommunen. Men nu är det nya tider.

– Vi ser en framtidsanda i Munkfors just nu. Industrierna snurrar på och vi ser även att det finns en efterfrågan bland annat äldre som inte klarar av att ha villa längre och de efterfrågar centralt belägna lägenheter, säger Magnus Rhodin.

Klart nästa år

Än är det mycket arbete kvar innan det nya huset är på plats: kommunen ska komma överens med byggherren om försäljning av marken och bygglov.

– Det ska sättas ett pris som båda kommer att bli nöjda med. Det är klart att vi är jätteglada att en privat aktör vill gå in och bygga och i synnerhet när det är en privat aktör som finns på orten med fabrik också, säger kommunalrådet Mattias Lindqvist (S).

Huset är tänkt att vara inflyttningsklart 2017.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer