Anna Ejendal och Ann Karlsson berättar om glädjen och gemenskapen i Forshaga IF:s damlag. Foto: SVT

Hockeymammorna som går mot strömmen

Publicerad

Antalet hockeyspelare har minskat rejält i Värmland de senaste åren. Men det finns projekt som går mot strömmen. I veckan avslutade Forshagas IF:s damlag en succéartad säsong.

2014 togs de första stegen mot ett damlag i Forshaga IF:s regi. Detta efter att mammor till några av killarna i ett av klubbens pojklag tog initiativet att själva börja träna hockey.

Stundtals var det ganska bra snurr på verksamheten men under hela förra säsongen låg träningarna nere då bland annat spelarunderlaget var för skralt och det inte fanns någon fast istid.

Omstart med mersmak

Inför den nyss avslutade säsongen togs omtag, en tränare i form av Mathias Fransson, rekryterades och antalet spelare sköt snabbt i höjden.

Totalt har cirka 30 spelare, i åldrarna 20 till 58 år, deltagit på träningarna under säsongen och för en tid sedan spelades också en första historisk träningsmatch för laget då Eskilstuna Linden Motion besegrades med 14–6 på bortaplan.

Kan få spela i Spanien

Till nästa säsong hoppas laget på att kunna spela fler matcher, gärna mot mer närliggande lag, och eventuellt väntar även en resa till Madrid i Spanien för att möta ett spanskt damlag.

Men några större ambitioner än så finns inte. I Forshaga IF:s damlag är glädje och gemenskap i främsta rummet.

– Framför allt ska vi ha roligt och röra på oss, säger Ann Karlsson som är en av spelarna i laget och en av de tre som var med och startade laget 2014.

Hör Ann Karlsson och Anna Ejendal berätta om Forshagas damlag och framtidstankarna i klippet här ovanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.