Ett förslag till ny högspänningsledning mellan Forshaga och Molkom har blivit en stridsfråga i Forshaga där det nu är högljudda protester mot den föreslagna dragningen. Foto: SVT

Högljudda protester i Forshaga mot ny högspänningsledning

Publicerad

Ett förslag till ny högspänningsledning mellan Forshaga och Molkom har blivit en stridsfråga i Forshaga där det nu är högljudda protester mot den föreslagna dragningen.

Det är elnätsbolaget Ellevio som vill dra en ny luftledd högspänningsledning mellan Skived i Forshaga och Molkom. Men den planerade dragningen går rakt genom bostadsområdet Forsnor där folk både bor och arbetar.

– Helt idiotiskt! Jag förstår inte hur de tänkt över huvud taget när de vill dra en ny kraftledning genom ett bostadsområde. Även om det är lantligt så bor det folk här, säger Filippa Christensen som bor i Forsnor och är en av dem som skulle få den nya kraftledningen dragen över eller intill sin tomt.

Förstör vacker skogsmark

Den planerade högspänningsledningen på 36 kilovolt är tänkt att vara en reservkraftledning som ska säkra Molkoms strömförsörjning vid elavbrott. 

– Det är bra att de bygger en kompletterande ledning men den ska gå i marken. En luftledning förstör mycket av den vackra skogsmarken, jordbruksmarken och de fastigheter som finns i området. Det tycker vi inte är bra, säger Forshagas kommunalråd Per Lawén (S).

Enklare att reparera

Att Ellevio inte vill gräva ner kabeln uppger de bero på att det är enklare att reparera en luftledning om det skulle bli fel på den.

– Vi vill ju i möjligaste mån dra ledningen där det påverkar så lite som möjligt men någon sträckning måste ju ledningen ha. Så det är klart att någon blir påverkad, säger Anders Ekberg som är elnätschef på Ellevio.

Men de boende i området vill att Ellevio antingen drar ledningen någon annanstans eller helt enkelt gräver ner den.

– Det finns ju säkerhetsrisker med att ha en högspänningsledning så nära. Bland annat har jag läst att man inte kan tanka en gräsklippare inom 60 meter från ledningen. Och så skapas ju ett magnetfält som vi inte riktigt vet riskerna med i dag, säger Filippa Christensen.

Boende säger nej

Ellevios förslag har varit ute på samrådsremiss och fått ett rungande nej de boende i Forsnor. Men Ellevio kan inte lova att de väljer en annan väg än den föreslagna.

– Vi måste ju bygga en ledning för att säkra matningen till Molkom på ett eller annat vis. Sedan ska vi i möjligaste mån ta hänsyn till alla yttranden så att vi gör det på ett så bra sätt som möjligt, säger Anders Ekberg på Ellevio.

Luftledning nedröstat i fullmäktige

Under tisdagskvällen fattade kommunstyrelsen i Forshaga beslut om att säga blankt nej till en luftledning genom Forsnor. Beskedet välkomnas av de boende i området som inte tänker ge sig utan kamp.

– Jag har redan varit i kontakt med en jurist och de kommer att få kämpa hårt för att få upp en luftledning här, säger Filippa Christensen stridslystet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer