Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Filipstads kommunalråd Åsa Hååkman Felth förklarar varför så många lägenheter står tomma. Foto: SVT

Hög andel tomma lägenheter i Filipstad

Uppdaterad
Publicerad

Filipstads kommun brottas hårt med ett stort antal tomma lägenheter som bidrar till ett stort minus i kommunkassan. Läget försämrades under hösten när Migrationsverket lade ner flera asylboenden och lämnade kommunen.

Den kommunägda stiftelsen Filipstadsbostäder hade den högsta andelen tomma lägenheter i hela landet med drygt 13 procent, vid den senaste mätningen från Statistiska centralbyrån i september förra året, och läget har förvärrats.

Det som var 78 tomma lägenheter då har ökat till 103 idag och dessutom är 51 lägenheter tomma i kommunens direktägda fastigheter.

Där är problemet störst

Problemet med tomma lägenheter är stort i kommunen, inte minst i Lesjöfors, Nykroppa och Persberg.

– Eftersom vi har ställt upp väldigt mycket för Migrationsverket  så är det ju det som är den stora anledningen. Migrationsverket har ju sagt upp samtliga lokaler och lägenheter så då står ju dom tomma tyvärr just nu. Det harmonierar inte riktigt med inflyttníng och utflyttning, förklarar Filipstads nya kommunalråd Åsa Hååkman Felth (S).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer