Foto: SVT

Rekordmånga sökande till sommarkurser på Karlstads universitet

Publicerad

Universitet uppger att 7728 personer hittills sökt en kurs och att antalet sökande ökat med 225 procent sedan förra året. Platserna blir dock färre – i fjol var det 1200 studenter på sommarkurserna, och i år beräknas de bli knappt 1000.

– Förra året hade vi ett särskilt uppdrag från regeringen att ordna fler kurser till följd av pandemin, som vi fick ett anslag för. I år finns inte möjlighet att hålla lika många, berättar Johan Sterte, rektor vid Karlstads universitet.

Populär kurs i kreativt skrivande

De två mest populära alternativen – med fler cirka 1500 sökande per kurs – är kreativt skrivande och kompetensbaserad rekrytering. Kreativt skrivande brukar alltid vara attraktivt, men kompetensbaserad rekrytering är ny i toppen. Vem som söker varierar.

Coronaviruset i Värmland

– Jag tror både studenter och personer ute i arbetslivet söker sommarkurser, för personlig respektive professionell utveckling.

Johan Sterte berättar i videon om orsakerna till söktrycket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Värmland

Mer i ämnet