Vi får svårt att hinna med, säger Pernilla Schullman.

Högt tryck hos länets Djurskydd

Uppdaterad
Publicerad

På Djurskyddet Karlstad, Kristinehamn och Norra Värmland har man märkt av en tydlig ökning i antalet personer som anmäler intresse för att adoptera en katt.

– För fyra kattungar hade vi under vintern 130 intresseanmälningar, berättar Emelie Sefton, ordförande för Djurskyddet Norra Värmland.

– Under pandemin har fler velat adoptera. Vi har inte bara sett det hos oss utan även på sociala medier, säger Maria Berg vid Djurskyddet Karlstad.

Stor ökning av personer som vill omplacera

I Karlstad och Kristinehamn har också allt fler hört av sig till Djurskyddet för att få hjälp med omplacering av katter.

– Ökningen har varit enorm i år, berättar Pernilla Schullström vid Djurskyddet Karlstad.

I videon berättar hon om varför detta är problematiskt för deras verksamhet – och vad den som adopterar ska tänka på.

Oro för att antalet hundar ska öka

Hos Djurskyddet Kristinehamn, där även hundar omplaceras, har man sett att hundarna blivit färre under pandemin.

– Vi bekymrar oss dock för hur situationen kan bli när folk återgår till arbetsplatserna, säger Kristina Gustafsson, verksamhetschef vid Djurskyddet Kristinehamn.

Hon anser att avel och försäljning av valpar endast bör vara tillåtet för registrerade uppfödare. 

 – Många vill köpa hund och vi ser en hel del annonser på nätet – när det är så lättillgängligt blir det också många som köper utan att tänka igenom. Hundarna far illa,  säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.