Bedrägerier över nätet har nästan fördubblats under första halvåret i år. Foto: TT

Högt tryck på polisens bedrägerienhet

Publicerad

Poliserna på bedrägerienheten i Värmland har mycket att göra. Under sommaren har det varit ett stort inflöde av anmälningar och de flesta bedrägerier ska ha skett på nätet.
– Det vore önskvärt att folk tänker efter innan de betalar en vara man inte fått, säger Anders von Wachenfeldt, chef på bedrägerienheten.

Det höga trycket beror främst på två anledningar: dels har inflödet av bedrägerianmälningar varit stort den senaste tiden i Värmland och dels har poliserna på bedrägerienheten stöttat upp andra enheter under sommaren.

– Vi har haft begränsat med resurser, men vi gör så gott vi kan. Vi hoppas ju också på att polismyndigheten satsar mer på den här typen av brott i framtiden, säger Anders von Wachenfeldt.

”Betala inte”

Under sommaren har det inte varit några anmälningar som stuckit ut, men den största andelen rör internetbedrägerier och specifikt folk som betalar varor på köp- och säljsajter som de sedan inte får hemskickade.

– Det är lite frustrerande för vi har varnat så mycket för det här och jag tycker att målsägarna ska vara försiktiga innan de skickar iväg stora belopp, säger Anders von Wachenfeldt.

Vill prioritera annat

Han menar också att den här typen av bedrägerier också tar resurser från andra, mer allvarliga, bedrägeribrott.

– Det vi skulle vilja lägga mer kraft på är ju de svaga människorna i samhället som drabbas. Och det tror jag att de flesta håller med om. Till exempel gamla eller handikappade som råkar ut för folk som lurar dem, säger Anders von Wachenfeldt och fortsätter:

– Jag kommer med den ständiga uppmaningen: man måste tänka efter en gång till innan man betalar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer