Kön ringlar sig lång utanför Lars Lerins konsthall Sandgrund. Foto: SVT

Högtryck för turismen i Värmland

Publicerad

Just nu är det högtryck när det gäller turismen i länet. Tack vare flera stora värmländska turistmagneter ser det ut att bli en riktigt bra sommar för turistnäringen.

Klockan börjar närma sig elva och utanför Lars Lerins konsthall på Sandgrund i Karlstad ringlar sig kön lång. Den är drygt hundra meter lång och det är snart dags för öppning.

– Det är alltid kö innan de öppnar. Den är som längst på tisdagar, eftersom konsthallen är stängd på måndagar, säger Maria Östling som jobbar som turistinformatör på turistbyrån i Karlstad.

Konsthallen lockar folk från när och fjärran och det är inte svårt att hitta folk i kön som inte kommer från Värmland.

– Jag ska in och titta på Lars Lerins målningar nu. Jag har ju följt honom på tv och sådär och även köpt hans bok, säger Ola Magnusson från Uppsala.

Många stora dragplåster

Men konsthallen är inte den enda turistmagneten i länet som lockar många turister under sommaren. Västanå teater och Selma Lagerlöfs Mårbacka är andra stora dragplåster som bidrar till att det går bra för turismnäringen i Värmland.

– Det är mycket kultur och natur som lockar hit folk. Vi ser flera nya researrangörer som paketerar in värmländsk kultur i sina resor, säger Jonas Jacobsson som är vd för Visit Värmland.

Än finns ingen statistik på hur det har gått för turistnäringen hittills i sommar, men enligt Jonas Jacobsson pekar mycket på att den ökning av antalet turister som var i början av året kommer att fortsätta även under sommaren. Och det är mycket tack vare de stora turistmagneterna som också mindre kända turistmål kan dra nytta av att allt fler turister kommer hit.

– Turisterna stannar ju och vill göra andra saker också, så det är väldigt viktigt att ha starka dragplåster, säger Jonas Jacobsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.