Hon blev inte könsdiskriminerad

Uppdaterad
Publicerad

Diskrimineringsombudsmannen granskade ett fall i Kristinehamns kommun där renhållningsarbetaren Karin Dybeck anmält att hon blivit lönediskriminerad. Nu har beslutet kommit.

Karin Dybeck sade upp sig från sitt vikariat som renhållningsarbetare i Kristinehamns kommun i våras. Det var efter att hon upptäckt att en manlig kollega hade 2830 kronor mer i lön än hon, trots att de utförde samma arbetsuppgifter.

LÄS MER: Fick 3000 kronor lägre lön än en man

Hon upplevde inte att hon fick något gehör från sin chef, och därför bestämde hon sig för att anmäla kommunen till Diskrimineringsombudsmannen, som började granska fallet.

Anses inte vara diskriminering

Nu har Karin Dybeck fått beslutet från myndigheten, och deras slutsats är att hon inte har blivit utsatt för diskriminering. DO konstaterar att Karin Dybeck och hennes manliga kollega har befunnit sig i en jämförbar situation och de har haft samma arbetsuppgifter. Kristinehamns kommun har uppgett att anledningen till den manliga kollegans högre lön var att han skulle bli tillsvidareanställd. Det var däremot aldrig aktuellt i Karin Dybecks fall.

DO skriver att de anser att de skäl som kommunen har angett för löneskillnaden kan anses som sakliga, och att de saknar samband med kön. De ser heller ingen anledning att ifrågasätta kommunens uppgifter.

”Konstigt beslut”

Karin Dybeck tycker att det var tråkigt att få beslutet. Hon tycker att det är konstigt att kommunen tillåts sätta så olika löner beroende på om man är fast anställd eller har ett vikariat, trots att man utför samma arbetsuppgifter.

– Om kommunen kan göra så och det är helt okej, då är det någon annanstans det är fel, säger hon.

Bra att fallet granskats

Görel Jernberg är chef för renhållningsarbetarna i Kristinehamns kommun, och hon tycker att det var bra att att DO lyfte frågan och granskade fallet.

– Det känns bra att det vi upplevde också är det som DO tyckte. Men det är bra att det blev prövat. På något vis visar det att vi inte har handlat fel, att vi inte har diskriminerat, säger hon.

Karin Dybeck arbetar för en annan arbetsgivare med att köra skåpbil idag. Hon har ett timvikariat och trivs bra med det.

– En fast tjänst har aldrig varit speciellt viktig för mig, jag trivs med friheten som timanställd. Men det är klart, får man 3000 kronor mer i månaden så kanske jag skulle vilja ha en fast tjänst, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.