Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hälften av första bokupplagan är redan såld. Hör Emma Dahlén berätta mer om journalgrodorna i klippet. Foto: Ulrica Olsson

Hon samlar på journalgrodor

Uppdaterad
Publicerad

”Patienten hittas utanför lägenheten som varit och handlat...” Felskrivningar kan bli väldigt roliga, särskilt när det är tokiga syftningar eller knasiga felstavningar. Emma Dahlén, medicinsk sekreterare på jourcentralen Gripen i Karlstad har sett det mesta, och har nu samlat hundratals journalgrodor på ett instagramkonto.

”Patienten får mat från sonen som ligger infryst...” och ”Uppmanas söka igen om hon blir medvetslös...” är några av journalgrodorna som Emma samlat på sig de senaste åren. Hon publicerar en groda om dagen på sitt konto, de flesta har hon fått från någon av de mer än 90 000 följarna hon har.

Lovar många skratt

Och nu har 300 av grodorna även blivit en bok som kommer ut om några veckor. Emma lovar många skratt, men också att ingen ska kunna känna igen sig.

– Jag avidentifierar alltid alla grodor, byter namn på läkare och skriver kanske bara patient istället för hon eller han för att ingen ska kunna känna igen sig, berättar Emma Dahlen.

Hör henne berätta mer om journalgrodorna i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.