Sandra Hultgren är anmäld köra, men behöver en bil. Foto: SVT

Sandra tävlar i rallycross – vill vara en ikon

Uppdaterad
Publicerad

Sandra Hultgren från Charlottenberg är anmäld till rallycrosstävlingarna under SM-veckan i Söderhamn i helgen. Det är bara en liten detalj som saknas – bilen.

Hon var femton år när hon tävlade i folkrace för första gången. Då blev hon fast och nu, nio år senare, har hon kört både SM- och EM-tävlingar i rallycross. Bästa placeringen är ett brons i en SM-deltävling för två år sedan.

Med en framgångsrik bror, en mamma och en pappa som tävlar eller har tävlat i rally och rallycross så var det kanske inte så konstigt att hon fastnade för motorer.

– Motorsport är väldigt speciellt, det är en känsla i depån, en gemenskap i motorsportvärlden som jag inte har upplevt tidigare. En känsla av samhörighet och vibrationerna från motorn och glädjen. Det är folk, det är allt. Alltså, det är så mycket som gör motorsporten i sin helhet fantastisk, säger Sandra Hultgren.

Många sporter i bagaget

Först satsade hon på fotbollen, sedan alpin utförsåkning på skidgymnasiet i Torsby. Men när hon blev motorbiten så lämnade hon allt det där. Och det är något hon aldrig har ångrat.

– Nej, inte en sekund. Vi är så få som sysslar med motorport, och det är en sådan växande sport. Så jag vill vara med från början och ser framför mig att jag skulle kunna bli en del av att kvinnor kommer in i motorsporten, säger hon.

Bil i miljonklassen

Klassen hon tävlar i heter Supercar Lites. Det är en enhetsklass, vilket innebär att alla har samma materiella förutsättningar. Bilen är fyrhjulsdriven, har 320 hästar och en motor på 2,4 liter.

Och det är en dyr sport. Hon jagar ständigt sponsorer som kan finansiera satsningen. Nästa delmål är en helt egen bil, den här tillhör lillebror Simon Olofsson. Men då måste hon hosta upp ungefär 1,2 miljoner kronor. 

– Viljan är väl kanske större än man tänker på budgeten. Betyder det att jag behöver leva på ett annorlunda vis än alla mina vänner, så spenderar jag hellre ett par extra timmar i garaget och ser till att jag har mina förutsättningar på plats.

Både Sandra Hultgren och hennes bror är anmälda till rallycrosstävlingarna under SM-veckan i Söderhamn på söndag, men för Sandra saknas ju en väsentlig detalj – bilen. Det kan bli aktuellt att hyra en, men när hon får besked om det är det ingen som vet och det är oklart om hon står på startlinjen på söndag eller inte. Men hon tar det med ro. Hon har gott om tid på sig att nå sitt mål.

– Jag vill bli en fabrikschaufför i ett supercarteam inom en snar framtid. Jag vill kunna vara en ikon och en förebild för kvinnor inom motorsporten. Jag vill vara en produkt som gör någonting extra utöver det vanliga, kunna sticka ut i mängden och samtidigt kunna leverera. Jag vill också vara en positiv och ödmjuk person som bidrar till att fler får komma in i motorsporten, säger Sandra Hultgren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer