Elisabeth Olsson har skrivit barnboken ”Lillebror i mitt hjärta” om att föda ett dött barn. Foto: SVT

Hon skrev barnbok om att förlora ett barn

Uppdaterad
Publicerad

”Hur kan man dö innan man ens är född?” Frågan ställdes av Elisabeth Olssons 6-åriga son efter att familjen drabbats av ett sent missfall. Nu har hon skrivit en barnbok om sorgen att förlora ett barn – och att som barn förlora ett efterlängtat syskon.

Hur förklarar man för ett barn vad ett missfall är?

Hur hanterar man ett barns känslor när man själv är i djup sorg?

När Elisabeth Olsson från Skillingsfors drabbades av missfall i åttonde månaden hade hon mitt i sorgen också två barn som väntat på ett syskon. För sexåringen var det svårt att hantera känslorna för det som hänt.

Ville inte gråta

– Han försökte dölja det och blev arg istället. Han ville inte gråta, utan låtsades att det kom något i ögat, eller att han var torr i ögat. Till slut klarade han att gråta för mig, men det tog sin tid, berättar hon i SVT:s Go'kväll.

En fråga som sonen ställde var ”Hur kan man dö innan man ens är född?”.

– Det var en väldigt bra fråga. Jag kunde inte svara på det, för jag förstår det inte själv.

Skrev egen bok om sorgen

För att kunna ge svar på sonens frågor började hon söka böcker i ämnet, utan att hitta rätt. Där kom idén att skriva en egen bok om sorgen att förlora ett barn och ett syskon.

I boken ”Lillebror i mitt hjärta” lyfter hon fram olika perspektiv på sorgen och att känslor kan ta sig olika uttryck.

– Han känner sig väldigt stolt att jag skrivit boken just till honom. Han har haft med sig den på skolan och deras fröken har läst den högt för hela klassen. Det är stort för en sexåring.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Go'kväll

Mer i ämnet