Stora Enso i Skoghall. Arkivbild Foto: SVT

Höststopp på Skoghalls bruk – varning för stank

Publicerad

I helgen stoppas Skoghalls bruk för att rengöra och underhålla lokalerna. Konsekvensen av stoppet är att det kommer lukta illa.

– Nu öppnar vi processen och när man öppnar kan det komma odörer, säger projektledaren för stoppet, Mikael Forseryd.

Det är det årliga höststoppet på Skoghalls bruk som är planerat att inledas under helgen. Fabriken kommer hålla stängt kommande vecka och 25-26 november är produktionen planerad att tas upp igen.

– Fabriken har ju ett behov av att rengöras och underhållas, säger Mikael Forseryd som berättar att stoppet är årligen återkommande.

– Annars tappar man effektivitet i fabriken.

”Det kommer bara kännas i näsan”

När fabriken stoppas kommer det sannolikt att stinka från bruket. Men det är enligt Mikael Forseryd inget farligt.

– Det är egentligen när man öppnar upp som det kan komma en luktstöt, sen försvinner den när man rengör, säger han och fortsätter.

– Det är absolut inget man behöver tänka på, det kommer bara kännas i näsan. Det är inget man kommer märka.

1100 entreprenörer

Mikael Forseryd förklarar att stanken bara kommer kännas en kort stund. Odörerna kommer från svavelvätskor som kan komma ut när de öppnar upp.

– Det är svavelföreningar som kan kännas som lukt, säger Mikael Forseryd.

Det är många arbetare som kommer jobba på Skoghalls bruk under tiden stoppet pågår. Utöver ordinarie anställda räknar de med cirka 1100 entreprenörer.

– Det är många rengörare, elektriker och spänningsarbetare, avslutar Mikael Forseryd

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.