Maritha Lundström som är personalchef i Munkfors kommun tycker att utvecklingen är jätteallvarlig Foto: SVT

Hot mot tjänstemän allt vanligare

Uppdaterad
Publicerad

I går utsattes Munkfors kommun för ett bombhot och en av kommunens tjänstemän dödshotades. Och hoten mot både politiker och tjänstemän har blivit vanligare de senaste åren.

– Jag tycker det är en jätteallvarlig utveckling. Det råder ett hårt klimat och det är skrämmande att det har accelererat bara under det senaste året, säger Maritha Lundström som är personalchef i Munkfors kommun.

Tisdagens hot mot Munkfors kommun är bara det senaste exemplet i en rad av hot. Antalet anmälda hot mot tjänstemän har ökat kraftigt i Polisregion Bergslagen de senaste åren. Under 2015 anmäldes 442 hot mot tjänstemän medan det under 2017 anmäldes 528 fall. Det är en ökning med 20 procent.

”Det ligger i bakhuvudet och gnager”

– Det här påverkar människor mycket mer än man tror. Som anställd gör man sitt jobb efter bästa förmåga, att sedan behöva utså sådant här är oacceptabelt. Även om varit med länge och känner sig stark så påverkas man. Det ligger i bakhuvudet och gnager, säger Maritha Lundström.

Maritha Lundström har själv drabbats av hot i rollen som offentlig tjänsteman. Och även om hon personligen klarat att lägga hoten bakom sig oroas hon av hur samhället kan komma att påverkas av att hoten ökar.

– Det är en oroande utveckling eftersom vi ser att beslut kopplas till individerna som fattar besluten och inte till att besluten styrs av lagar och regler. Risken finns att de som har de mest utsatta tjänsterna inte orkar vara kvar. Då tappar det offentliga viktigt kompetens, säger Maritha Lundström.

Stärkta säkerhetsrutiner

Munkfors kommun har ett samarbete med Karlstadsregionen räddningstjänst när det gäller säkerheten. I samråd med dem har kommunen stärkt skyddet för sina anställda, bland annat genom att skapa säkerhetsrutiner och genom att bygga om kommunhuset så att obehöriga inte tar sig in var som helst och hur som helst.

– Jag tycker det är bedrövligt! Vi vill ju ha ett öppet kommunhus men personalens säkerhet är det viktigaste. Behöver vi stänga dörrarna för deras säkerhet så gör vi det. Men det är en tråkig utveckling och man kan undra hur det kommer att bli framöver, säger Maritha Lundström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.