Foto: SVT

Hotade klippa av fingrar – åtalas för utpressning

Uppdaterad
Publicerad

Tre män i 20-årsåldern åtalas för försök till grov utpressning, grov misshandel och övergrepp i rättssak. Åklagaren beskriver gärningarna som särskilt hänsynslösa.

Brotten som de tre unga männen åtalas för ska enligt åtalet ha begåtts i en av Karlstads norra stadsdelar i slutet av november. De tre männen ska då vid två tillfällen ha försökt få en man att betala dem 50 000 kronor som betalning för en påhittad skuld.

– Det kommer att bli blodigt, ska en av männen ha sagt och uppmanat en av sina kumpaner att hämta en handduk.

Saknade pengar

Mannen saknade dock pengar och genom att slå honom i huvudet med en batong, pressa en kniv mot halsen på honom och hota att klippa av honom fingrarna förmådde de tre mannen att beställa varor på Internet till ett värde av 37 000 kronor. Varorna skulle sedan lämnas över till de tre utpressarna.

– Misshandeln är att bedöma som grov eftersom gärningsmännen visat särskild hänsynslöshet, skriver åklagaren i sin stämningsansökan.

De tre männen ska också ha hotat att komma tillbaka, beväpnade med pistol, om den utsatte mannen gjorde polisanmälan. Två av de misstänkta utpressarna åtalas dessutom för narkotikabrott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.