Landshövdingen Kenneth Johansson ska sluta och nu ska han porträtteras av konstnären Tony Warren. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Hövdingen stannar kvar på väggen

Publicerad

Landshövdingar kommer och går. I december slutar Kenneth Johansson, länets 24:e hövding. Han lämnar residenset efter sex år men blir kvar på väggen: För nu ska han få sitt porträtt målat.

Porträttmålaren Tony Warren möter sitt nya motiv för första gången. För två år var han här för att måla av avgående biskopen Esbjörn Hagberg. Nu har han fått ett nytt uppdrag i Värmland. Idag heter motivet Kenneth Johansson.

– Vi får väl se om det blir en surgubbe, säger Kenneth Johansson.

– Men, nej. Det tror jag inte, lägger han till. Jag tror att jag är ansedd som en ganska glad och öppen person.

Hängs på väggen med föregångare

Precis som sina föregångare ska Kenneth Johansson porträtteras, ramas in och hängas upp intill tidigare landshövdingar på residensets väggar och utgöra en värmländsk tidsaxel och historiebok.

– Jag ser fram emot att få sitta modell, säger landshövdingen Kenneth Johansson. Ett av skälen till att jag ville att Tony Warren skulle göra porträttet, var att han vill måla ”live” och inte efter fotografi.

Inte bara en tavla

I december ska porträttet av landshövdingen vara klart. Men arbetet inleds med att motivet och konstnären ska lära känna varandra, så att porträttet inte bara blir en tavla, utan också en bild för framtiden av den avgående landshövdingens person och hans personlighet.

– Jag har redan hittat en del i Kenneth Johansson, som måste vara med, säger konstnären Tony Warren.

– Han har det där jordnära, som jag själv kommer ifrån. Det ser jag till att börja med, sedan kommer det mer under vägens gång. Vi är ju alla olika.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer