I klippet hör du åklagare Cecilia Aronsson om domen. Foto: Polisen/SVT

Kilsmordet: Hovrätten sänker straffet för den morddömde

Uppdaterad
Publicerad

Hovrätten för Västra Sverige ändrar straffet för den man som Värmlands tingsrätt dömde för mord på en 69-årig kvinna i Kil. Straffet förkortas från elva år till nio år och sex månader efter att hovrätten tagit hänsyn till hans psykiska tillstånd.

Den var på onsdagen efter midsommar som den 69-åriga lärarinnan hittades död i sitt hem i Kil, strax efter att mannen själv ringt 112 och sagt att han dödat henne.

Den 31 oktober dömdes han av Värmlands tingsrätt till elva års fängelse och utvisning för mord. Mordet motiverar ett straff på minst 16 års fängelse, ansåg tingsrätten, men fyra år drogs av eftersom mannen var yngre än 21 år gammal vid mordet. Ytterligare ett år drogs av eftersom han anmälde sig själv.

Den straffrabatten har åklagaren Cecilia Aronsson vänt sig mot.

– Polisen hade ju kunnat reda ut det här själva utan att han hade angett sig. Det var inte ett svårutrett brott och det är den bestämmelsen som den rabatten är tänkt att användas på, sa Cecilia Aronsson till SVT efter rättegången i hovrätten.

Hon menar också att mannen är äldre än 21 år gammal, vilket han själv ska ha sagt i ett förhör, men sedan tagit tillbaka.

– I inledningen av förhören mådde han ju fruktansvärt dåligt. Han var knappt kontaktbar, så jag vet inte varför han har lämnat den här uppgiften, men till mig har han sagt och vidhåller att han är 20 år gammal, har advokaten Anders Olsson sagt till SVT.

Kortare straffvärde

Hovrätten gör samma bedömning som tingsrätten, att han är yngre än 21 år gammal. Det är ”mest sannolikt” att han var 19 år vid tidpunkten för mordet, skriver hovrätten i domen.

Mannen har från början erkänt att han mördat kvinnan, men försvarets inställning har hela tiden varit att det handlat om en inbillad nödsituation och har yrkat på grovt vållande till annans död i hovrätten.

Tingsrätten bedömde att det inte var en nödvärnssituation och att mannen lider av bipolär sjukdom, men kunde inte dra slutsatsen att hans handlande påverkats av en psykisk störning. De hittade dock ingen förklaring till varför han mördade henne.

Hovrätten skriver att hans ”känslomässiga instabilitet och hans historik av att kunna agera impulsivt och aggressivt har spelat in i gärningsbeteendet oavsett vad som föregick den”.

Därför sänker hovrätten brottets totala straffvärde, från 16 till 14 års fängelse, vilket sedan förkortas till nio och ett halvt år med anledning av hans ålder.

Mannen dömdes även till utvisning av tingsrätten, vilket han valde att inte överklaga.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Misstänkt mord på volontär i Kil

Mer i ämnet