Bilen som den 27-årige mannen färdades i när han försökte smuggla väskan med kokain till Norge. Foto: Polisens förundersökning

Hovrätten sänker straffet för kokainsmugglare

Uppdaterad
Publicerad

En 27-årig norrman dömdes i september till fängelse i åtta år för synnerligen grovt narkotikabrott.

Domen överklagades och mannen får nu sitt straff sänkt av hovrätten i västra Sverige.

I stället ska han avtjäna 6,5 år i fängelse.

Den 27-årige norrmannen stoppades av tullen i en slumpmässig kontroll utanför Årjäng i juni. I bilen hade han en sportbag med 13 kilo kokain och när tullinspektörerna upptäckte den försökte han fly och dumpa narkotikan i en sjö. Men flykten misslyckades och tullen hittade både honom och väskan med narkotika.

Straffet sänks

Värmlands tingsrätt dömde mannen till åtta års fängelse men domen överklagades och nu har alltså hovrätten bestämt fängelsestraffets längd till sex år och sex månader, något som mannens försvarare yrkade på som maxstraff.

”Den höga renhetsgraden bör därför inte påverka straffvärdet i den utsträckning som tingsrätten har kommit fram till. Tingsrättens dom ska ändras på så sätt att fängelsestraffets längd sätts ned till sex år och sex månader”, skriver hovrätten i sin dom.

27-åringen ska stanna kvar i häktet i Karlstad till dess hovrättens dom får verkställas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer