Den 14-åriga flickan flydde från sin familj för att undkomma tvångsgifte Foto: SVT

Hovrättsförhandlingar om försök till äktenskapstvång

Uppdaterad
Publicerad

På julafton 2015 slog en 14-årig flicka larm till polisen och berättade att hon blivit bortgift med en tio år äldre man. Fallet avgjordes i Värmlands tingsrätt i våras då föräldrarna dömdes för försök till tvångsgifte medan mannen friades helt. Alla parter utom maken har överklagat och idag inleds hovrättsförhandlingen.

Det är det första målet i Värmland som rör äktenskapstvång och det var första gången i landet någon dömdes för försök till äktenskapstvång. Åklagare Pia Hammar som i tingsrätten yrkade på fängelse för mamman, pappan och maken har överklagat och vill se alla tre dömda för fullbordat brott.

– Jag anser att hon blivit bortgift i och med det kontrakt som skrevs, säger Pia Hammar.

Försök till äktenskapstvång i Värmland

Fick villkorliga domar

Tingsrättens domare i målet, Lars Holmgård sa efter domen att äktenskapskontraktet, som var en del av bevisningen, starkt talade för att det var ett fullbordat äktenskap eller äktenskapsliknande förbindelse. Samtidigt saknades flera moment för att det skulle kunna vara fullbordat och det fanns en otydlighet om vad som egentligen hade hänt, därför valde man att döma föräldrarna för försök till äktenskapstvång. Straffvärdet motsvarade tio månaders fängelse och eftersom de tidigare var ostraffade fick de villkorliga domar.

Inga nya yrkanden eller bevis har lagts fram av åklagaren inför hovrättens prövning. Det innebär att Hovrätten kommer att gå igenom den bevisning och de förhör som gjordes i Tingsrätten. Förhandlingen inleds idag och avslutas nästa tisdag.

SVT träffade flickan

I våras fick SVT Nyheter Värmland som enda media träffa den nu 17-åriga flickan på hemlig ort för en intervju. Hon berättade då om sin rädsla för att leva med mannen och att själv tvingas bli mamma fast hon bara var ett barn på 13 år när han anhöll om hennes hand. Hon har valt att inte ge några kommentarer innan dagens rättegång.

Hovrätten ska bedöma äktenskapskontraktets betydelse.

Bland åklagarens bevis finns förutom flickans vittnesmål ett kontrakt som översatts från arabiska med rubriken äktenskapskontrakt. Det är enligt åklagaren ett bevis på att flickan är bunden till mannen i en äktenskapsliknande förbindelse som enligt syrisk tradition endast kan brytas av mannen. Föräldrarna medger omständigheter som att det ordnades en fest där flickan och mannen bytte ringar. Vad gäller kontraktet beskrivs det av föräldrarna, mannen och den shejk som skrev det helt frivilligt och ingenting brottsligt.

– De hoppas bli helt friade av hovrätten, säger pappans advokat Lars Sohlvik.

Åklagaren är av en annan åsikt.

– Alla är ju överens om de faktiska omständigheterna så det som ska bedömas i hovrätten är innebörden i kontraktet, säger Pia Hammar och fortsätter.

– Det ska bli väldigt spännande att se vad hovrätten kommer fram till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Försök till äktenskapstvång i Värmland

Mer i ämnet