Lars Elfstrand, förvaltningschef på serviceförvaltningen på Hammarö kommun, förklarar beslutet att plocka bort hundlatrinerna. Foto: SVT

Hundlatrinerna försvinner på Hammarö

Uppdaterad
Publicerad

Inom Hammarö kommun har man sedan en tid kunnat slänga sina hundbajspåsar i särskilda papperskorgar. För att spara pengar kommer denna möjlighet nu att tas bort. Istället hänvisas hundägare att slänga sitt avfall i allmänna papperskorgar eller att ta med sig bajspåsarna hem och slänga.

Hundlatrinerna kommer att slopas från och med den 10 februari och även påsarna som erbjuds. Med den här åtgärden räknar kommunen med att spara cirka 200 000 kronor per år, främst i minskade arbetskostnader.

– Vi förstår att det kommer innebära en stor förändring för alla hundägare. Det är ett politiskt beslut som har att göra med det ekonomiska läget som vi har i kommunen med besparingar till följd. Det kostar pengar. Pengar som vi i dagsläget inte har, säger Lars Elfstrand, förvaltningschef på serviceförvaltningen i ett pressmeddelande.

Istället hänvisar kommunen hundägarna till att använda kommunens vanliga sopkärl som finns på lekplatser, i centrum och i Lillängshamnen eller ta med sig hem och slänga ihop med sina vanliga hushållssopor. I pressmeddelande påpekar kommunen att man inte har någon skyldighet att ta reda på hundbajs.

– Det är hundägarna som ansvarar för att hundbajset tas om hand. Skillnaden kommer att bli att alla inte kan slänga påsen direkt på promenaden, säger Lars Elfstrand. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.