Så ser det ut vid två av högarna med byggavfall. Foto: SVT

”Hundratals ton” skräp dumpat i Väse-skogen

Uppdaterad
Publicerad

Polisen har gjort en anmälan om miljöbrott efter stora mängder betong, metaller och glas i skogen söder om Väse samhälle, Karlstad, har kommit till deras kännedom.

– Det är ingenting som någon har kommit med på ett vanlig bilsläp kan jag säga, säger Lars Hedelin, presstalesperson för polisregion Bergslagen.

Enligt kommunen var det bara betong som skulle läggas där, inte annat byggmaterial.

Polisen har varit där och tittat och det ska handla om ”hundratals ton” byggavfall utspritt på tre olika platser i skogen.

– Man brukar säga att det går ungefär sex ton på en normal flaklastbil. Det är ju ett antal lastbilslaster i alla fall, säger Lars Hedelin.

En anmälan om miljöbrott har upprättats.

Gamla Konsum

Att det skulle dumpas byggavfall på platserna har varit känt för Karlstads kommun sedan tidigare. Tanken var att använda det för att förstärka en skogsbilväg och själva materialet ska komma från rivningen av gamla Konsum Värmlands lokaler på Orrholmen i Karlstad.

Kravet för att få dumpa det i skogan var dock att det enbart innehöll betong.

– Det visade sig att det var annat än betong och det är det som inte är okej, säger Britt Carlsson, avdelningschef på miljöförvaltninen.

Parallellt med polisens brottsutredning undersöker kommunen hur avfallet nu ska hanteras.

– Är det sånt som inte ska vara där så ska det städas bort, det är inte okej, säger Britt Carlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.