Så såg det ut i trafiken i Värmland på torsdagsmorgonen. Foto: Privat/SVT

Här drar snöovädret fram över Värmland

Uppdaterad
Publicerad

Avåkningar, olyckor och inställda tåg. Snöovädret som drog in över västra delarna av Sverige under torsdagen ställde till det rejält i trafiken när det nådde Värmland. SMHI hade inför det stökiga väderdygnet utfärdat en klass 2-varning för kraftigt snöfall.

– Det har varit jätte-jättemycket, säger Lars Hedelin vid polisregion Bergslagen.

Det var flaggat för uppåt 15 centimeter snö i Värmland under torsdagen. Dagen har också kommit att präglas av ett snöoväder med stora störningar i trafiken och en lång rad olyckor som följd.

Strax före klockan halv åtta på torsdagskvällen fick två personer föras till sjukhus med ambulans efter en olycka på E18, strax efter Skutbergsmotet i Karstad. En personbil hade kört in i mitträcket, och vägen i riktning mot Grums fick stängas av.

Över 40 larm om olyckor

Olyckan var knappast torsdagens enda. När polisens presstalesperson Lars Hedelin sammanfattar dagen kan han konstatera att den sticker ut i termer av antal olyckor.

– Vi har haft över 40 larm om olyckor i region Bergslagen, och då har 20 av dem varit i Värmland, säger han.

Totalt nio av polisregionens larm har handlat om fall av trafikolyckor med personskador.

Allt började redan under morgonen på E45:an mellan Segmon och Värmlandsbro. Där hade en lastbil sladdat med släpet och kört fast. Släpet hade sedan lagt sig över vägbanan och morgontrafiken blockerades. Ingen uppges ha blivit skadad.

Senare under morgonen välte en buss, med två passagerare ombord, ner i diket på E45:an strax norr om Sunne. Ingen person ska heller ha skadats vid denna incident.

I SVT Nyheter Värmlands direktrapportering nedan kan du ta del av mer information om de många avåkningar och olyckor som inträffade under torsdagen.

Besked om tågtrafiken kvällen före

Redan på onsdagskvällen meddelade Värmlandstrafik att alla tåg på Fryksdalsbanan ställs in under torsdagen.

På morgonen meddelade de att även skoltrafiken för elever som hämtas med taxi i Eda, Säffle och Arvika ställs in, samt att förseningar i kollektivtrafiken är att vänta under dagen.

Följ ovädrets framfart och dela din lägesrapport

Pinnat inlägg

TACK FÖR VISAT INTRESSE!
Nu avrundar vi denna direktrapportering om snöovädret torsdagen 11/3 2021.

SVT Nyheter har här rapporterat löpande om väder- och trafikläget med huvudsakligt fokus på situationen i Värmland.

Här nedan kan du ta del av vår rapportering om de olyckor som inträffat.

Trafikolycka E18 Karlstad - två till sjukhus

19:23 En personbil har kört in i mitträcket på E18 efter Skutbergsmotet i riktning mot Grums.

Flera olyckor i Karlstad

17:33 På Riksväg 61 i Brunskog har flera fordon har kolliderat. Skadeläget är oklart enligt polisen.

17:03 En person har förts till sjukhus efter en singelolycka på Hagaleden. Bilen ska enligt polisen ha studsat mellan sidoräcket och mitträcket. Skadeläget är oklart.

15:57 I trevägskorsningen vid Nobelgymnasiet på Rud har en personbil och en lastbil krockat. Föraren av personbilen är misstänkt för trafikbrott för att han inte iakttagit väjningsplikt.

Köer mot Branäs

Trafikverket meddelar att det, på grund av framkomlighetsproblem till Branäs skidanläggning, även påverkar trafiken på det statliga vägnätet med långa köer.

Problemen beräknas i nuläget pågå åtminstone till klockan 18.

Bil och lastbil i krock i Karlstad

En personbil och en lastbil har kolliderat i korsningen Blönduosgatan/Nokiagatan i Karlstad.

Räddningsresurser och polis är på väg fram. Enligt polisen är skadeläget oklart.

Marek • Hur kan det inte betraktas som storm när vindarna inatt var så starka att röret till parabolen som var fastcementerat lossnade från cementen så att det vreds? Det krävs mycket kraft för att det ska lyckas.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Efter torsdagens snöoväder kanske många funderar på om rusket fortsätter. Vår meteorolog Nitzan Cohen ger en väderprognos för fredagen.

Anonym • Självklart gäller det att köra försiktigt en sådan här dag men när varningar utfärdas tycker jag att skola och arbetsgivare så långt det är möjligt ska vara positiva till distans studier/arbete. Färre ute på vägarna desto bättre. Dessutom har vi en pandemi. Men det är såååå många arbeten där arbetsgivare kräver att man är på plats bara för att! Trots att arbetet likaväl kunde utförts var som helst. Detta borde regleras hårdare än bara rekommendationer som tydligen ingen bryr sig om. Kör lugnt!

TRAFIKVERKET VARNAR
Under torsdagseftermiddagen är det enligt Trafikverket besvärligt väglag på följande sträckor i Värmland:

Väg 63 mellan Molkom och Filipstad, fortsatt mot Hällefors.

E18 mellan Karlstad och Karlskoga

Väg 62 från strax söder om Munkfors nästan hela vägen till Stöllet.

Väg 240 från Väse till Hagfors.

Väg 26 från Bäckhammar i Kristinehamn hela vägen upp genom Storfors och vidare på väg 246 till Hagfors.

Väg 25 från Persberg upp till länsgränsen.

Väg 237 från Storfors mot Gälleråsen.

Krock på E18 i Karlstad

En personbil har krockat med en buss och en skylt på avfarten från E18 vid Råtorp i Karlstad.

Enligt polisen har föraren ont i axeln men SOS Alarm har i nuläget ingen uppgift om att någon har förts till sjukhus.

Trafiken stängdes tillfälligt av, men släpps nu på växelvis.

Stefan Ek • har vi fått en ny definition av storm eller vad har hänt. har inte sett vindar övet 15-16 i byarna någonstans i bohuslän och värmland. Hur ska vi utrycka oss när stormen kommer?

Hej Stefan,
Först och främst, tack för din kommentar. De senaste dagarna har det rapporterats en hel del kring att detta oväder, Stormen Evert, är på väg. Däri ligger sannolikt förklaringen till varför vi kommit att kalla det för storm.

Däremot har du helt rätt, och vi är såklart angelägna om att inte göra fel. Har därför sökt svar hos SMHI, som skriver såhär på Twitter:

"Vädret heter inte Evert i Sverige, vi på SMHI har inte döpt detta väder då det inte uppfyller kraven för att vara en storm."

Mycket tydligare än så kan det knappast bli va? Vi gör om och gör rätt. Tack för uppmärksamhet - och fortsätt följa väderutvecklingen här i vår direktrapport.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.