Foto: SVT

Landstingets hyrläkarkostnader ökar

Uppdaterad
Publicerad

Landstingets kostnader för hyrläkare skjuter åter i höjden och beräknas blir närmare 43 miljoner kronor högre i år än vad man tidigare beräknat. Bara under juli och augusti månad ökade kostnaderna rejält.

Förra året bantade landstinget i Värmland kostnaderna för hyrpersonal med nästan 145 miljoner kronor men i år ser det annorlunda ut. Landstingets egen helårsprognos för hyrläkarkostnader pekar mot ett underskott på 168,5 miljoner kronor, det visar färska siffror som presenterades vid landstingsstyrelsens arbetsutskott idag. Det är 42,8 miljoner kronor mer än man tidigare angett i budget.

Enligt landstingsrådet Jane Larsson (C) beror de ökade kostnaderna, hittills i år, bland annat på ersättare till läkare som utbildat sig.

– Det handlar också om att folk ska ta ut sin semester, att man går i pension, att man flyttar och att vi vill vara en bra arbetsgivare för all personal, säger Jane Larsson (C), landstingsråd.

Dyr sommar

15,3 miljoner kronor mer kostade hyrläkarna Värmlands landsting under juli och augusti i år jämfört med samma tid förra året.

– Det är absolut inte bra. Vi socialdemokrater har ju verkligen försökt att bidra på alla möjliga sätt för att ändå hålla nere hyrkostnaderna. Men de skenar och vi har också hur mycket mer anställda som helst i landstinget, det är inte bra, säger Monica Gundal, (S), oppositionsråd. 

Oberoende 2019

Senaste den 1 januari 2019 ska landstinget i Värmland vara oberoende av hyrpersonal. Det har landstingsstyrelsen tidigare fattat beslut om då man antog den landstings- och regionsgemensamma strategin.

– Det är våra intentioner att vi ska vara det men sen får vi aldrig schackra med patientsäkerheten eller arbetsmiljön. Hänger det på det, då kommer vi ta in hyrläkare för det är prio ett, säger Jane Larsson (C).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.