I vintras ströks bland annat sträckan Lesjöfors 2 från tävlingsprogrammet. Nu är promotorn tydlig med krav på snö. Foto: SVT/Arkiv

Nu kan det avgöras – mister Värmland Svenska Rallyt?

Uppdaterad
Publicerad

I dag kan Rally Swedens fortsatta öde i Värmland avgöras. Rallyts vd Glenn Olsson befinner sig just nu i Genève för att föreslå en lösning.

Att ha Torsby som bas, för att säkra snön. Det är planen som vd:n Glenn Olsson ska presentera för rallyts promotor FIA i Genève i dag.

Under vinterns rally fick flera sträckor strykas från de tinande vägarna, och några dagar innan start fanns det fortfarande risk för att tävlingen skulle ställas in helt. Nu är promotorn tydlig med sitt krav på ett snösäkert rally.

– Signalen har varit tydlig sen i vintras med de dåliga vägarna vi hade. Det är inte acceptabelt att leverera ett rally med det underlaget. Vi måste ha bättre snösäkerhet och det stora kravet är att vi ska flytta ännu länge norrut. Torsby är det enda alternativet i Värmland för att få det att fungera så vi måste leverera ett bra rally och få kontroll på boendet, sa Glenn Olsson till SVT Nyheter Värmland i förra veckan.

Antingen boende eller snö

För i Torsby stavas problemet boende. Staden kan bara erbjuda 350 av de runt 1.500 rum som behövs för att täcka rallyts behov. En lösning på boendeproblematiken är att i stället ha serviceplatsen i Karlstad. Det gjorde man i år, och det kan vara aktuellt även inför nästa tävling. Men – då går vi tillbaka till väderproblematiken.

– Då faller vi på att vi inte kan garantera snösäkerheten och det är inte långsiktigt bra för oss. Då kan vi med lätthet hamna i en situation där vi tvingas flytta från Värmland helt enkelt, säger Glenn Olsson.

Just nu jobbar teamet bakom rallyt på en treårsplan. Men en dryg vecka innan dagens möte fanns det fortfarande säckar som behövde knytas ihop, enligt NWT.

Långvarig diskussion

Redan förra året diskuterades huruvida rallyt skulle köras i Värmland år 2017. Då handlade det om brist på boende, men även om att rallyt varit för utspritt.

– De har en kravspecifikation som alla arrangörer får rätta sig efter. Det som har hänt i många andra länder att de flyttar till större städer och får ganska kompakta rallyn på det viset, sa Glenn Olsson då.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.