Från och med 1 februari är det här förbjudet. Foto: Erik Nylander / TT

I dag skärps mobillagen

Publicerad

I går kunde man prata i mobil utan handsfree, SMS:a och surfa om det inte påverkade bilkörningen. I dag är det olagligt att hålla mobilen i handen, när man kör.

Mobillagen blir nu mer lik den lag som gäller i de flesta andra länder i Europa: Händerna på ratten och inte omkring mobiltelefonen och det här är en efterlängtad lagskärpning.

– Det är en mycket efterlängtad lag, inte bara bland poliser. Det är många som frågat varför inte den här lagen funnits tidigare, säger Mikael Jernberg, som är tillförordnad gruppchef på trafikpolisen i Karlstad.

Messa vid rödljus är okej

Men när trafiken stoppar upp, går det fortfarande att ringa hem och meddela sen ankomst.

– Lagen gäller under färd med motordrivna fordon. När bilen står stilla, då får du hålla mobiltelefonen i handen.

Anmälan som kan ge böter

Blir det då dyrt att hålla mobilen i handen när man kör? Kan man rent av förlora körkortet? Ja, Där finns det ännu ingen praxis, utan så här i början får polis, åklagare och eventuellt domstol utreda och avgöra påföljden.

– Eftersom det ännu inte finns med i vår ordningsbotkatalog, så får man ingen böteslapp på plats, utan det upprättas en anmälan, som sedan utreds och kan gå vidare till böter, säger Mikael Jernberg.

Förbudet gäller inte bara i bilen

Visa

Förbudet gäller alla som kör ett motorfordon och innefattar:

* bil

* moped

* motorcykel

* buss

* lastbil

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer