I klippet berättar aktiva i utställningen vid Klarälvdalens folkhögskola och på Finnskogscentrum i Torsby om de nyutgivna texterna som beskriver sexuella övergrepp på flickor.

I Gottlunds nyutgåva: Beskrivningar av övergrepp på flickor i Finnskogen

Uppdaterad
Publicerad

Först nu har tidigare chiffrerade texter i folklivsforskaren Carl Axel Gottlunds Värmlandsdagbok från 1821 getts ut i ett nytryck. Där beskriver han hur han utsätter unga kvinnor och flickor för sexuella övergrepp.

I tidigare utgivna versioner av dagboken har avsnitten om övergreppen utelämnats, men i den nya jubileumsversionen finns de med.

Gör utställning om kvinnornas historia

Deltagarna i Klarälvdalens folkhögskolas kurs Skogsguide har gjort en utställning om de 14 skogsfinska kvinnor som nämns i Gottlunds dagbok.

I klippet berättar aktiva i utställningen vid Klarälvdalens folkhögskola och vid Finnskogscentrum i Torsby om de nyutgivna texterna som beskriver flera sexuella övergrepp på flickor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.