Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Alma Molin är en av deltagarna i Potatisuppropet i Hagfors. I videon berättar hon om varför hon deltar. Foto: Rino Rotevatn/SVT

I Höje utanför Hagfors sätts potatis för höjd livsmedelsberedskap

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagsförmiddagen blev en halv hektar åker, i Höje i Hagfors, potatisland när ett lokalt samodlingsprojekt gick in på sin tredje säsong. Ett tiotal familjer deltar i odlingen som är en del av Potatisuppropet, ett praktiskt upprop för höjd livsmedelsberedskap.

Den lätt sluttande åkern i Höje låg nyharvad på torsdagsmorgonen men det dröjde inte förrän den började trampas av jordiga stövlar och fyllas av sättpotatis.

– Man får lära sig hur man gör samtidigt som man får gratis potatis, säger Alma Molin som är en av dem som deltar i det lokala potatisuppropet.

Marken upplåts gratis

Åkern som blir till potatisland upplåts gratis av en privatperson och det är ingen som tar betalt för vare sig arbete eller sättpotatis.

– Det är ju för att alla ska kunna vara med. Det är ingen som ska tjäna något på det här för det är en mänsklig rättighet att kunna få mat, säger Marika Möller som är en av initiativtagarna bakom odlingen i Höje.

Höja beredskapen

Men Potatisuppropet är mer än så. Det handlar i grunden om att öka självförsörjningsgraden av livsmedel för att stå bättre rustade inför en kris.

I videon ovan förklarar Marika Möller hur en satsning på gemensam odling kan stärka krisberedskapen.

VAD ÄR POTATISUPPROPET?

Våren 2020 startade omställningsinitiativet Närjord i Söderhamn uppropet för att öka matberedskapen i Gävleborg.

Organisationerna som står bakom potatisuppropet är länsstyrelsen Gävleborg, föreningen MatVärden, Lantbrukarnas riksförbund Gävleborg (LRF), Studieförbundet Vuxenskolan, Arbetarnas bildningsförbund (ABF), Slowfood Gästrikland, Centrum för flexibelt lärande (CFL) samt Wij trädgårdar i Ockelbo.

Sedan starten har Potatisuppropet spritt sig och finns nu på ett flertal platser i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.